Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polędwiczki wieprzowe z kurkami i śmietaną
Marianna Umerle
Marianna Umerle 25.03.2022 22:51

Polędwiczki wieprzowe z kurkami i śmietaną

Polędwiczki wieprzowe z kurkami i śmietaną
kadr z kanału Tapenada - przepisy kulinarne/ YouTube

Polędwica wieprzowa na obiad – w sosie kurkowym, w panierce, czy w sałatce? 

Polędwica jest długim mięśniem grzbietu z tylnej części półtuszy wieprzowej. To mięso kruche, delikatne i pyszne w każdym wydaniu. Z polędwicy wieprzowej przygotujemy naprawdę wiele dań obiadowych, przekąsek czy sałatek. Można ją zapiec, ugotować i usmażyć. Doskonale smakuje zarówno z klasycznymi ziemniakami, jak i z makaronem, kluskami śląskimi czy samymi warzywami. Tym, co uwielbiają mięso smażone, polecamy polędwiczki wieprzowe w chrupiącej panierce panko. Polędwicę zapiekaną warto natomiast przygotować z dodatkiem warzyw lub zapiec ją w cieście francuskim. Dla amatorów aromatycznych sosów też mamy dobrą wiadomość: polędwiczki wieprzowe wybornie odnajdują się w każdym sosie: pieczarkowym, musztardowym, chrzanowym, koperkowym i oczywiście kurkowym.

Kurki z polędwiczką wieprzową, czyli doskonała kompozycja smaków

Każdy z nas kojarzy te charakterystyczne grzybki. Mają piękny, złoty kolor i pofałdowane kapelusze. Ich miąższ ma łagodny smak, ale bywa lekko pieprzny, stąd nazwa: pieprznik jadalny. Kurki nazywane są również lisicami, łasicami i kurzymi stopkami. Jest to jeden z najpopularniejszych grzybów w Polsce, rosnący zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. Kurki mają szerokie zastosowanie w kuchni: można je marynować, dusić, smażyć i gotować. Wybornie smakują z różnymi mięsami, np. mięsem drobiowym i makaronem, mięsem rybim (np. łososiem), czy mięsem wieprzowym. Polędwiczki z sosem kurkowym to doskonałe połączenie smaków – miękkie, delikatne mięso i gęsty, dobrze doprawiony sos grzybowy. Czego chcieć więcej?

Przepis na polędwiczki w sosie kurkowo-śmietanowym z białym winem

Dobrze wiemy, że nie każdy jest grzybiarzem, więc nie musisz wyruszać w las, żeby zdobyć świeże kurki. Z powodzeniem nabędziesz suszone lub mrożone kurki w każdym większym markecie. Postaraj się również o to, by mięso wieprzowe było świeże i od dobrego dostawcy. W końcu to podstawowy składnik Twojego dania. Polędwiczki w sosie kurkowo-śmietanowym są naprawdę szybkie i proste w przygotowaniu; możesz podać je na niedzielny obiad lub większe święto rodzinne.

Składniki:

  • 400 g polędwicy wieprzowej

  • 300 g kurek

  • 200 g śmietany 18%

  • 1 cebula

  • 100 ml białego wytrawnego wina

  • 2 łyżki oleju lub oliwy

  • 1 łyżka mąki

  • przyprawy: majeranek, rozmaryn, słodka papryka, kurkuma

  • sól

  • pieprz

  • świeża natka pietruszki

undefined

Przygotowanie

Umyj polędwicę i wykrój ewentualne błonki na boku. Dokładnie osusz i pokrój ją w plasterki o grubości około 1,5-2 cm. Natrzyj je solą, pieprzem i słodką papryką.

Umyj kurki pod bieżącą wodą i oczyść je. Jeśli są duże, możesz pokroić je na mniejsze kawałki. Dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.  Cebulę obierz i pokrój w małą kosteczkę.Na dużej  i głębokiej patelni rozgrzej olej lub oliwę (możesz użyć również masła). Wrzuć pokrojoną cebulę i smaż tak długo, aż się zeszkli. Następnie dodaj przygotowane kurki i smaż przez około 3-4 minuty. 

Po tym czasie zgarnij kurki z cebulą w jeden punkt, dolej trochę tłuszczu, którego używasz do smażenia i połóż na patelni plastry polędwicy. Smaż po 3 minuty z każdej strony, aż się zrumienią.

Teraz możesz rozgarnąć kurki na patelni. Dolej 100 ml białego wytrawnego wina i poczekaj, aż odparuje. W oddzielnej szklance wlej trochę sosu z patelni i wymieszaj ze śmietaną, aby się nie zważyła. Wlej ją na patelnię.

Całość dopraw majerankiem, rozmarynem i kurkumą. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj również soli i pieprzu. Duś jeszcze przez parę minut.

Tak przygotowane polędwiczki z kurkami posyp posiekaną natką pietruszki. To smakowite danie możesz podać na wiele różnych sposobów. Polędwiczki w sosie kurkowym znakomicie będą się komponowały z młodymi ziemniakami w mundurkach, kluskami śląskimi czy nawet z plackami ziemniaczanymi. Smacznego!

Podobny przepis znajdziesz na kanale Tapenada - przepisy kulinarne na Youtubie, z którego kadr posłużył do zilustrowania powyższego artykułu.