Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić puszystą jajecznicę?
Adam Moskal
Adam Moskal 17.12.2021 01:00

Jak zrobić puszystą jajecznicę?

Jajecznica
canva/DianaLundin, Getty Images Signature

Ciężko o bardziej ikoniczne śniadanie niż klasyczna jajecznica, w końcu delikatne jajka z dodatkami są sycące i smaczne. Jeśli chcesz, aby była puszysta i lekka, roztrzep je jeszcze przed wlaniem na patelnie. Warto poświęcić na to kilka minut, żeby jajka skumulowały dużo powietrza. Z kolei kremowość uzyskasz poprzez ciągłe mieszanie jajek na patelni.

Jajecznica może być przygotowana na setki różnych sposobów - wszystko zależy tak naprawdę od własnych preferencji. Poniższa receptura jest uniwersalna, ponieważ składa się głównie z samych jajek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej szynkę, pomidory, grzyby, ser czy inne produkty.

Sekretem puszystej jajecznicy jest dobre ubicie i napowietrzenie jajek przed smażeniem. Nie można zapomnieć także o ciągłym mieszaniu jej na patelni i używaniu najniższej mocy palnika. W taki sposób jajka nie zbiją się w większe grudki, lecz zachowają delikatną i bardzo puszystą konsystencję.

Przepis na puszystą jajecznicę

Składniki:

  • 5 jajek

  • 50 g masła

  • sól

  • czarny pieprz

Zacznij od wbicia jajek do miseczki, doprawienia ich solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Za pomocą rózgi kuchennej bądź miksera zacznij ubijać jajka. Gdy osiągną dużą puszystość, zacznij podgrzewać patelnię na kuchence.

Roztop na niej masło i wylej jajka. Od tego momentu nie możesz zdjąć ich z oczu. Używając silikonowej łopatki, energicznie mieszaj jajka, co kilkadziesiąt sekund zdejmując naczynie z ognia. Po kilku minutach jajka powinny się ładnie ściąć, tworząc puszystą pianę.

Wyłącz ogień na kilka chwil przed oczekiwanym efektem - energia cieplna zgromadzona w naczyniu jeszcze trochę będzie podgrzewać jajka. Przełóż je na talerz, ozdób siekanym świeżym szczypiorkiem i natychmiast podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jajka sadzone na śmietanie. Ten tekst wyjawia zastosowanie skorupek po jajkach - nigdy ich nie wyrzucaj.

Jajecznica

Źródło zdjęcia: canva/silatip, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: verdum

Zapraszamy na nasz Instagram