Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić szybkie gołąbki bez zmiękczania kapusty?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 06.09.2021 02:00

Jak zrobić szybkie gołąbki bez zmiękczania kapusty?

kapusta
canva

Lubicie gołabki? Tak. A czemu robicie je tak rzadko? Jeśli uważacie, że dużo przy nich pracy, mamy dla was doskonałą alternatywę. Możecie przygotować szybkie gołąbki niewymagające zmiękczania kapusty. Wyglądem bardziej przypominają klopsy, ale smak jest ten sam —  wybornie gołąbkowy.

Mielone mięso, ryż i kapusta. Oto podstawowe składniki gołąbków. Tych tradycyjnych, ale też w uproszczonej wersji. Czym się te wersje różnią? Ano tym, że w tych szybkich nie ma całej zabawy z kapustą. Nie trzeba wykrawać głąba, obgotowywać główki i ostrożnie ściągać liści, Kapustę wystarczy bowiem posiekać, wymieszać z mięsem i ryżem i prawie gotowe.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na szybkie gołąbki bez zmiękczania kapusty

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • 100 g ryżu

  • kawałek białej lub włoskiej kapusty

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • ząbek czosnku

  • 2 łyżki tartej bułki

  • 1 jajko

  • kilka łyżek mąki

  • słodka, mielona papryka

  • sól, pieprz

na sos pomidorowy:

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki

  • 1/2 l bulionu

  • 400 ml przecieru pomidorowego

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 1-2 listki laurowe

  • sól, pieprz

Przygotowanie szybkich gołąbków

Ryż ugotuj na sypko i półmiękko w lekko osolonym wrzątku. Przestudź. Kapustę oczyść, drobno posiekaj lub zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.

Na patelni rozgrzej olej, wsyp cebulę, zeszklij ją mieszając. Dodaj czosnek i kapustę, oprósz solą, przesmaż mieszając. Smaż na niedużym ogniu, aż kapusta zrobi się miękka. Wystudź.

Do mięsa dodaj ryż oraz kapustę. Dodaj tartą bułkę i jajko oraz przyprawy. Wyrób kleistą masę. Zwilżonymi dłońmi formuj z niej podłużne klopsy.

Panieruj je w mące, a następnie zrumień na patelni z olejem. Gołąbki ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu.

Na sos w rondelku rozpuść masło. Przesmaż na nim mąkę lekko ją rumieniąc. Rozmieszaj z bulionem i przecierem pomidorowym. Dodaj ziele i listki, dopraw solą i pieprzem.

Sosem zalej gołąbki. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C i piecz ok. 50 minut. Podawaj np. z ziemniakami i surówką.

siekanie kapusty
siekanie kapusty

Źródło zdjęcia: canva/Ikostudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: domowe-potrawy

Zapraszamy na nasz Instagram