Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Janka zdradziła rodzinną recepturę na łamańce z makiem. Wnuki czekają na nie cały rok

Babcia Janka zdradziła rodzinną recepturę na łamańce z makiem. Wnuki czekają na nie cały rok

Pyszne łamańce z makiem
canva/bhofack2, Aneta_Gu

Łamańce z makiem są pysznym świątecznym deserem, który został już nieco zapomniany. Babcia Janka zdradziła przepis na smakowite ciasteczka z pyszną masą makową. Są idealnym pomysłem na szybki słodki rarytas. Musicie ich spróbować — rodzina i goście będą zachwyceni.

Przedwojenny, makowy specjał będzie smakował nie tylko amatorom deserów z drobnymi ziarenkami. Prostotą bije na głowę kutię i inne przysmaki z bakaliami. Łamańce świetnie prezentują się zaserwowane w masie makowej umieszczonej w przezroczystej salaterce. Tak właśnie należy je konsumować — nabierając masę z maku na kruchą słodycz.

Przepis na pyszne łamańce z makiem

Składniki na łamańce:

  • 2 żółtka

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 kostka zimnego masła

  • 100 g cukru pudru

Składniki na masę makową:

  • 140 g maku

  • pół litra wody do sparzenia maku

  • 240 g miodu

  • 120 g rodzynek

  • 120 g migdałów w słupkach lub płatkach

  • domowa skórka pomarańczowa (można pominąć)

  • suszona żurawina wedle uznania (opcjonalnie)

Jak zrobić łamańce z makiem? Patent babci Janki jest niezawodny

Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę pszenną. Formujemy dołek i dodajemy cukier puder, żółtka oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Siekamy całość, a potem zagniatamy kruche ciasto.

Zawijamy je w folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego ciastka przy pomocy szklanki lub radełka. Pieczemy je przez 12-15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Wyjmujemy, gdy się zrumienią. Podajemy po ostudzeniu.

Jak zrobić masę makową do łamańców?

Zaczynamy od opłukania i sparzenia maku wrzątkiem. Odsączamy go na drobnym sicie i mielimy 2-3 razy w maszynce do mięsa. Ziarno łączymy z miodem, namoczonymi we wrzątku rodzynkami i rozdrobnionymi migdałami.

Możemy też dodać posiekaną skórkę pomarańczową lub żurawinę suszoną (też moczymy). Przenosimy do eleganckiej salaterki i podajemy z łamańcami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki z makiem. Polecamy tradycyjną roladę drożdżową. Być może skusi was też prosta receptura na słodkie pierogi wigilijne.

Łamańce z makiem
canva/Aneta_Gu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: