Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsza surówka z kapusty z majonezem i soczystymi dodatkami
Renata Materlińska
Renata Materlińska 01.09.2021 02:00

Najlepsza surówka z kapusty z majonezem i soczystymi dodatkami

surówka z kapusty
canva/Janna Danilova

Lubicie surówkę Coleslaw? W takim razie z pewnością polubicie też surówkę z białej kapusty z majonezem, marchewką i jabłkiem. Te soczyste dodatki doskonale do niej pasują i nadają jej słodkawego smaku. Surówka będzie doskonała do dań drobiowych.

Biała kapusta to warzywo bardzo uniwersalne. Idealnie nadaje się do gotowania czy pieczenia, ale też na surówki. I w tej ostatniej wersji jest też najzdrowsza. Surówki z białej kapusty mają też inne zalety, bo są tanie i łatwe łatwa do przygotowania.

Jeśli kupisz średniej wielkości główkę kapusty spokojnie wystarczy ci by przygotować z niej 3-4 razy surówkę dla całej rodziny. Pamiętaj tylko by po odkrojeniu części ten odsłonięty kawałek zasłonić folią. Kapusta nie będzie obsychała. Główkę trzymajcie w chłodnym miejscu lub w lodówce, bo wtedy nie traci jędrności.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na najlepszą polską surówkę z białek kapusty z majonezem i soczystymi dodatkami

Składniki:

  • 1/3 główki białej kapusty

  • 1 marchewka

  • 1 jabłko

  • pół cytryny

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki śmietany

  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie surówki z kapusty

Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Pokrój w dość cienkie paski, możesz je dodatkowo rozdrobnić krojąc je w poprzek.

Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny.

Rozdrobnioną kapustę, marchewkę i jabłko wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, oprósz solą, pieprzem i cukrem. Majonez wymieszaj ze śmietaną. Sosem polej surówkę, wymieszaj.

Jeśli wolisz chrupiącą kapustę surówkę podaj od razu po przygotowaniu. Przed podaniem możesz też wstawić surówkę na 15 minut do lodówki, aby jej smaki dobrze się „przegryzły".

kapusta
kapusta

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkieokruszki

Zapraszamy na nasz Instagram