Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie moczy w mleku i nie zalewa olejem. Gessler ma inny patent na śledzie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.01.2023 20:59

Nie moczy w mleku i nie zalewa olejem. Gessler ma inny patent na śledzie

Już wiadomo, jaki Gessler ma patent na śledzie. Bije na głowę inne przepisy
canva/ Yana Gayvoronskaya, screen z filmu pochodzi z kanału Magda Gessler na YouTube

Magda Gessler robi śledzie inaczej niż wszyscy. Nie moczy filetów w mleku, nie zalewa olejem. Filety podaje z aromatycznym sosem na bazie selera naciowego, octu, musztardy i przypraw. Śledzie przyrządzone według jej receptury posmakują każdemu.

Śledzie możemy przygotować na wiele sposobów. Zwykle przyrządzamy je jednak w śmietanie lub oleju rzepakowym z dodatkiem cebuli, rodzynek lub żurawiny. Śledzie można przyrządzić również z innymi dodatkami, np. z sosem z selera naciowego. Tak podana potrawa jest oryginalna i pełna smaku.

Do przygotowania śledzi według przepisu Magdy Gessler, wykorzystaj filety w oleju. Olej będzie potrzebny do przyrządzenia sosu. Sos z selera naciowego doprawiony musztardą, sokiem z cytryny, octem i aromatycznymi przyprawami świetnie łączy się z filetami i wzmacnia ich smak.

Śledzi nie musisz moczyć ani w mleku, ani w wodzie. Filety pokrój na mniejsze kawałki na dwie godziny przed podaniem potrawy. Śledzie polej przygotowanym sosem i oprósz solidnie posiekanym szczypiorkiem. Danie będzie zjawiskowo prezentować się na stole i zachwyci całą rodzinę.

Filety śledziowe według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych w oleju

  • 1/4 szklanki octu

  • olej rzepakowy

  • biała cebula

  • łyżeczka musztardy rosyjskiej

  • pęczek szczypiorku

  • 2 cytryny

  • seler naciowy

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • pół łyżeczki ziaren gorczycy

  • sól, pieprz

  • szczypta cukru

Jak przyrządzić śledzie w aromatycznym sosie?

Do garnka wlej ocet, wsyp cukier, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę i musztardę, zagotuj. Seler naciowy pokrój z cienkie plastry, przełóż do miski i zalej olejem ze śledzi. Do selera wlej przygotowany wcześniej ocet.

Wlej sok wyciśnięty z dwóch cytryn i dolej olej rzepakowy. Całość dopraw solą. Dwie godziny przed podaniem dania pokrój śledzie na mniejsze kawałki. Na każdy kawałek nałóż przygotowany sos i oprósz posiekanym szczypiorkiem.

Przygotuj również śledzie według przepisu Anny Lewandowskiej. Szukasz pomysłu na niecodzienne podanie świątecznej ryby? Śledzie imbirowe w sosie orzechowym zachwycą każdego smakosza.

śledzie
canva/atlasstudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: