Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nieznany przepis na turecki dżem z pigwy. Bosko aromatyczny i rozgrzewający
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.09.2022 19:39

Nieznany przepis na turecki dżem z pigwy. Bosko aromatyczny i rozgrzewający

Nieznany przepis na turecki dżem z pigwy. Bosko aromatyczny i rozgrzewający

Turecki dżem z pigwy zachwyca wyjątkowym smakiem, aromatem i rozgrzewającymi właściwościami. Jest pysznym dodatkiem do śniadania, podwieczorku lub obiadu na słodko w chłodne, deszczowe dni. Dżem wzmocni również naszą odporność.

Pigwa jest kwaśnym owocem, który zawiera o wiele więcej witaminy C niż cytrusy. Dżemy i przetwory przygotowywane z pigwy nie tylko są smaczne, ale i bardzo zdrowe, ponieważ naturalnie wzmacniają naszą odporność w okresie jesienno- zimowym.

Dżem z pigwy w turecki wydaniu przygotowujemy z dodatkiem goździków i cynamonu. Możemy dodać do niego również szczyptę mielonego imbiru, który dodatkowo wzmocni rozgrzewające właściwości i wzmocni smak. Dżem możemy zblendować lub przygotować z większymi kawałkami owoców.

Dżem z pigwy możemy podać na wiele sposobów. Możemy posmarować nim chleb lub grzanki, podać z omletem z bananem, naleśnikami, racuchami, goframi. Możemy również przełożyć nim ciasta lub upiec rogaliki z ciasta francuskiego. Dżem posmakuje wszystkim domownikom, jest słodki i bardzo aromatyczny.

Rozgrzewający dżem z pigwy z przyprawami korzennymi

Składniki:

  • 1,5 kg pigwy

  • laska cynamonu

  • szczypta mielonego imbiru (opcjonalnie)

  • 5 goździków

  • 1 kg cukru

  • cytryna

Jak zrobić turecki dżem z pigwy? Wyjdzie słodki i bardzo aromatyczny

Pigwę obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do większego garnka. Dodaj cukier, cynamon, sok wyciśnięty z całej cytryny, goździki, imbir. Wlej również pół szklanki zimnej wody i doprowadź do wrzenia.

Gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz ogień na najmniejszy, dokładnie wymieszaj składniki i gotuj przez około godzinę, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania wyjmij cynamon i goździki, a pigwę zblenduj lub przetrzyj przez sito. Jeśli wolisz dżem z kawałkami owoców, nie bleduj go.

Gotowy dżem przełóż go do umytych i wyparzonych słoików. Zakręć zakrętki i pasteryzuj do góry dnem przez 15 minut. Słoiki po ostudzeniu przestaw do spiżarni i ciesz się niezwykłym smakiem.

Na zimę przygotuj również niezwykły dżem z cukinii i cytryn, będzie idealnym dodatkiem do pieczywa i naleśników. Dżem przygotujesz również z winogron- tu poznasz sprawdzony przepis, jest przepyszny.

Dżem z pigwy
canva/ Iryna Kaluikina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tureckisklep