Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak długo powinno się gotować rosół? 1 zadziwiający patent mocno skraca ten czas
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.09.2022 19:00

Jak długo powinno się gotować rosół? 1 zadziwiający patent mocno skraca ten czas

Jak długo powinno się gotować rosół? 1 patent mocno skraca ten czas
canva/gbh007

Rosół jest zupą, która wymaga długiego gotowania. Zwykle jest gotowy po 2- 3 godzinach gotowania na najmniejszym ogniu. Jeśli nie mamy tyle czasu, możemy ugotować wywar w szybkowarze, rosół będzie równie smaczny i aromatyczny, a jego przygotowanie zajmie 30 minut.

Jeszcze 30 lat temu szybkowar był w niemal każdej kuchni. Mogliśmy przygotować w nim pasztety, zapiekanki, np. z ryżem i jabłkami, a nawet upiec ciasta. Szybkowary przeżywają teraz drugą młodość i są coraz bardziej popularne, ponieważ to właśnie dzięki nim ulubione dania przygotujemy o wiele szybciej.

Rosół gotowany w szybkowarze będzie gotowy po 30 minutach od momentu wrzenia wody, co znacznie skraca czas przygotowywania wywaru. Wysoka temperatura i szczelne zamknięcie powodują, że pół godziny w zupełności wystarczy, żeby ugotować aromatyczny i pełen smaku rosół drobiowy.

Do rosołu w szybkowarze dodajemy jarzyny i mięso drobiowe. Nie możemy zapomnieć również o przyprawach i suszonych ziołach- lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie to absolutna podstawa. Rosół doprawiamy solą i pieprzem przed samym podaniem.

Przepis na rosół gotowany w szybkowarze, będzie gotowy w 30 minut

Składniki:

  • 1 kg mięsa z kurczaka, np. udek, pałek

  • 3 marchewki

  • biała część pora

  • korzeń pietruszki

  • mały kawałek selera korzeniowego

  • cebula

  • natka pietruszki

  • 5 liści kapusty włoskiej

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • łyżeczka suszonego lubczyku

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić ekspresowy rosół w szybkowarze? Będzie bardzo smaczny i aromatyczny

Mięso umyj, oczyść, włóż do szybkowaru, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk. Dodaj również obrane warzywa, cebulę opal wcześniej nad ogniem lub podsmaż na suchej patelni.

Wszystkie składniki zalej 4 l wody, szybkowar szczelnie zamknij i wywar doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc grzania na najmniejszy i gotuj 30 minut.

Rosół po ugotowaniu przecedź, dopraw solą i pieprzem i podaj z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Nie wyrzucaj mięsa i warzyw z rosołu, przygotujesz z nich wiele świetnych dań, np. pasztet do kanapek. Z mięsa zrobisz również farsz do pierogów.

Rosół
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel