Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne kotlety mielone z musztardą i żółtym serem. Idealna propozycja obiadowa
Renata Materlińska
Renata Materlińska 12.06.2022 16:29

Obłędne kotlety mielone z musztardą i żółtym serem. Idealna propozycja obiadowa

Kotlety mielone z musztardą i żółtym serem
canva/iaroshenko

Mamy dla was idealną propozycję obiadową. Są nią obłędne kotlety mielone z musztardą i żółtym serem. Robi się je prosto — do mięsnej masy wystarczy dodać łyżkę musztardy, a w środek kotleta wcisnąć kostkę sera. Przetestujcie nasz przepis, a przekonacie się, że takie małe zmiany mają duże znaczenie dla smaku.

Wielbiciele kotletów mielonych z pewnością robili je już tyle razy, że nawet nie chcą zerknąć na nową recepturę. Jednak z pewnością warto poznawać nowe rozwiązania, bo a nuż nowy smak bardziej przypadnie nam do gustu, niż ten od dawna znany.

Dziś zapraszamy was na odmienione kotlety mielone. Od tych klasycznych różnią się dodatkiem musztardy i kostką żółtego sera wciśniętą w mięsną masę. Efekt jest jednak nadzwyczaj smaczny, a ser apetycznie rozlewa się po przekrojeniu kotleta. Taka mała, pyszna niespodzianka.

Jak zrobić kotlety mielone z musztardą i żółtym serem?

Składniki:

  • 50 dag mielonej wieprzowiny lub mięsa wołowo-wieprzowego

  • 1 jajko

  • 1 łyżka musztardy

  • 2 łyżki kaszy manny

  • 1 ząbek czosnku

  • natka pietruszki

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • 10 dag żółtego sera w kawałku

  • tarta bułka do obtoczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych

Do mielonego mięsa dodaj jajko, musztardę i kaszę mannę. Ząbek czosnku obierz, przeciśnij wprost do mięsa. Dodaj też ok. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Mięsną masę wyrób dokładnie dłonią, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mięsną masę odstaw na pół godziny do lodówki.

Żółty ser pokrój w kostkę o długości boku 1-1,5 cm. Na dłoń nabieraj porcje mięsnej masy i oblepiaj nimi kostki żółtego sera. Uformuj lekko spłaszczone kotlety.

Na patelni rozgrzej olej. Kotlety panieruj w tartej bułce i kładź na średnio rozgrzany olej. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z dodatkiem cukinii, a także na śląskie karminadle.

żółty ser
żółty ser

Źródło zdjęcia: canva/Nordling

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku