Smakosze.pl
Jak zrobić klasyczne śląskie karminadle? Tradycyjna wersja kotleta mielonego

canva/Dmitrii Ivanov

Jak zrobić klasyczne śląskie karminadle? Tradycyjna wersja kotleta mielonego

27 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Śląskie karminadle to tradycyjne danie z południowej Polski. Mięso mielone z łopatki lub karkówki wieprzowej jest soczyste w środku, a z zewnątrz ma chrupiącą skórkę. Karminadle swój wyraźny, mięsny smak zawdzięczają smażeniu na smalcu. Jak zrobić klasyczne, śląskie karminadle?

Karminadle to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Niezwykle aromatyczne, przygotowywane według podstawowego przepisu wprost rozpływają się w ustach. Kotlety zawsze rób z kawałka świeżego mięsa, nie kupuj gotowego mięsa mielonego, a poczujesz różnicę w smaku.

Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Nie ma doskonalszych

Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Idealne na świętowanie Światowego Dnia Hamburgera 28 maja

CZYTAJ DALEJ

Do kotletów dodaj dużą cebulę, to ona nada wspaniałego, wyraźnego aromatu. Cebulę możesz posiekać drobno nożem, jednak polecam zetrzeć ją na tarce, dzięki czemu jeszcze lepiej wymiesza się z mięsem, a każdy kotlet będzie tak samo smaczny.

Karminadle podaj z ziemniakami, mogą być okraszone cebulką, a także z ogórkiem kiszonym, mizerią lub ćwikłą z chrzanem. Każda wersja dania smakuje wybornie i znika z talerzy błyskawicznie.

Jeśli szukasz pomysłu na śląski obiad- tu poznasz przepis na roladę wołową. Podaj ją z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą, a danie zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Przepis na śląskie karminadle

Składniki:

  • 500 g łopatki lub karkówki wieprzowej

  • duża cebula

  • duże jajko

  • 1/3 szklanki mleka

  • czerstwa bułka pszenna

  • sól, pieprz

  • bułka tarta do panierowania

  • smalec do smażenia

Jak zrobić śląskie karminadle?

Mięso zmiel dwukrotnie w maszynce, przełóż do miski. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce, następnie dodaj do wieprzowiny. Czerstwą bułkę pokrusz i namocz w mleku, gdy będzie już miękka, odciśnij ją i dodaj do reszty składników.

Masę na kotlety dopraw solą, pieprzem, wbij jajko i ponownie wymieszaj, następnie uformuj mielone i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozpuść solidną porcję smalcu, smaż mięso po około 15- 20 minut, aż zrobią się rumiane, obróć je raz podczas smażenia.

Kotlety wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Śląskie kotlety mielone z ziemniakami i ogórkiem kiszonym

Źródło zdjęcia: canva/ senatorek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >