Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pasta jajeczna z rzodkiewką i ogórkiem kiszonym. Idealna na wiosenne kanapki
Adam Moskal
Adam Moskal 18.04.2022 18:46

Pasta jajeczna z rzodkiewką i ogórkiem kiszonym. Idealna na wiosenne kanapki

Pasta kanapkowa
canva/arfo

Pasta jajeczna w wiosennym wydaniu powinna charakteryzować się świeżym smakiem oraz intensywnym kolorem. Nasza propozycja zawiera dwa dodatki, które gwarantują uzyskanie idealnego, wiosennego smaku. Mowa o rzodkiewkach oraz ogórkach kiszonych. Wystarczy posiekać produkty, wymieszać je i od razu można cieszyć się doskonałymi kanapkami.

Pasta jajeczna z rzodkiewkami i ogórkiem kiszonym zachwyca intensywnością oraz pięknymi kolorami. Najlepiej smakuje w towarzystwie ciemnego, razowego chleba, który wyciąga z pasty to, co najlepsze.

W naszej recepturze składniki są drobno siekane, lecz jeśli preferujesz gładszą konsystencję i mniejszą ilość pracy, zetrzyj je na tarce. Wszystko zależy tak naprawdę od Twoich preferencji kulinarnych.

Przepis na pastę jajeczną z rzodkiewką i ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • 4 jajka na twardo

  • 6 rzodkiewek

  • 4 ogórki kiszone

  • pęczek natki pietruszki

  • 100 g sera żółtego

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania wystudzonych jajek na twardo ze skorupki i posiekaj drobno. Możesz skorzystać przy okazji ze specjalnej krajalnicy do jajek, co pozwoli osiągnąć kawałki o równej i idealnej wielkości.

Rzodkiewki opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj w jak najdrobniejszą kostkę. Ogórki kiszone odsącz z zalewy i również drobno pokrój. Natkę pietruszki umyj w zlewie, oderwij większe łodyżki i przesiekaj.

Do miski wrzuć pokrojone jajka, ogórki, rzodkiewkę, natkę pietruszki oraz stary na drobnych oczkach ser żółty. Dodaj do nich również jogurt naturalny, dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj pastę i wstaw ją do lodówki. Po 30 minutach jest gotowa do jedzenia. Smacznego.

Poszukujesz więcej ciekawych przepisów na jajka? Zajrzyj do tego artykułu, z którego możesz dowiedzieć się jak przyrządzić doskonałego tatara z jajkiem. W tym tekście wyjawiamy tajniki najlepszej pasty jajecznej.

Rzodkiewki

Źródło zdjęcia: canva/vladvvm, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy