Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Polacy go depczą, a ma więcej witaminy C niż cytryna. Okrzyknięto go „cebulą czarownic”
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 15.03.2024 08:43

Polacy go depczą, a ma więcej witaminy C niż cytryna. Okrzyknięto go „cebulą czarownic”

czosnek niedźwiedzi
Fot. Canva/ands456

Czosnek niedźwiedzi to jedna z najzdrowszych roślin, które można wykorzystać w kuchni. Właśnie teraz na tę niezwykłą roślinę rozpoczął się sezon. Nie depcz go, tylko zbierz i ugotuj coś pysznego. Jego smak i aromat jest niezwykły.

Czosnek niedźwiedzi? Nie słyszałem

Może nigdy nie słyszałaś o czosnku niedźwiedzim, ale być może udało ci się, poczuć go na spacerze w lesie. Jego zapach jest obłędny i uzależniający. Naturalnym miejscem występowania tego czosnku są lasy liściaste. Niestety nie możesz zbierać tego dzikiego. Jest to roślina chroniona, ale możesz wyhodować go w przydomowym ogródku.

Czosnek niedźwiedzi wygląda zupełnie inaczej niż ten tradycyjny. Nie jest cebulą, a liśćmi, które wyrastają nawet na 30 centymetrów wysokości. O dziwo to na ten czosnek mówi się, że jest cebulą czarownic, chociaż w jego budowie nie znajduje się żaden rodzaj cebuli. 

czosnek nie.jpg
Fot. Canva/A_Lein
Do pieczenia chleba nie używam ani grama mąki. Mój sposób robi prawdziwą furorę w rodzinie

Zdrowotne właściwości tego warzywa

Warto używać w kuchni czosnku niedźwiedziego, bo zawiera on wiele witamin oraz ma właściwości prozdrowotne. Roślina dostarcza znacznie więcej witaminy C niż cytryna. Przyda się ona szczególnie w okresie przedwiośnia, w którym również jesteśmy narażeni na przeziębienia i wirusy.

Czosnek niedźwiedzi posiada również właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe. W dodatku poprawia działanie wątroby oraz zapobiega miażdżycy. Jak widzisz oprócz tego, że będzie ci smakował, to jeszcze poprawi funkcjonowanie twojego organizmu. Poniżej znajdziesz przepisy, w których wykorzystasz cebulę czarownic. 

Z niego zrobisz wszystko

Czosnek niedźwiedzi należy do tej wyjątkowej grupy warzyw, z której zrobisz dosłownie wszystko. Świetni sprawdzi się jako główny składnik do pesto. Wystarczy, że masz oliwę, sól, pieprz oraz ten czosnek. Wystarczy zblednować, ugotować makaron i gotowe. 

Idealnie sprawdzi się także jako dodatek do twarogu. Choć ja uważam, że najlepiej smakuje w zupie. Krem z liści czosnku niedźwiedziego to prawdziwa uczta. Zresztą w Internecie znajdziesz mnóstwo pysznych przepisów z tą rośliną i sama wybierzesz, co ci smakuje. 

zupa krem.jpg
Fot. Canva/Dar1930