Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na ogórki w ketchupie na zimę
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 24.07.2021 02:00

Prosty przepis na ogórki w ketchupie na zimę

Ogórki w przepysznej odsłonie
Scena z filmu opublikowanego na YouTube na kanale DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Ogórki często goszczą na naszych stołach. Wśród smakoszy ogromną popularnością cieszą się przetwory na ich bazie. Dziś wypróbujemy przepis na przepyszne ogórki w zalewie ketchupowej. Przygotuj je teraz i ciesz się nimi w zimę.

Smakowite ogórki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno się natknąć na osoby, które regularnie sięgają po przetwory z tych przepysznych warzyw. Mało kto spodziewałby się, że ogórki z ketchupem mogą tak zachwycać smakiem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki w ketchupowej zalewie

Ogórki wiele razy gościły na naszym portalu. Istnieje wiele receptur na przetwory z zielonych warzyw. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na ekspresowe ogórki małosolne. Tym razem sięgniemy po bardziej nietypowy smakołyk.

Ketchup i ogórki nie są zbyt oczywistym połączeniem smakowym. Okazuje się, że razem mogą stać się niecodziennym specjałem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 kg ogórków gruntowych

  • gorczyca

  • liście laurowe

  • ziarna ziela angielskiego

  • pieprz w ziarnach

  • ząbki czosnku

Zalewa:

  • 1 l wody

  • 125 ml octu

  • 250 g cukru

  • 8 g soli

  • 300 g pikantnego ketchupu

Niezawodny przepis na przepyszne ogórki w ketchupie

Na początku ogórki starannie myjemy i namaczamy je w zimnej wodzie przez przynajmniej godzinę. Dzięki temu będą bardziej jędrne. Warzywa kroimy na talarki. Możemy je również podzielić na ćwiartki.

Składniki na zalewę gotujemy w garnku. W tym czasie w każdym ze słoików umieszczamy po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym, łyżeczce ziaren gorczycy, łyżeczce ziaren pieprzy oraz 2 ząbki czosnku.

Ogórki układamy ciasno w słoikach. Zalewamy ją ciepłą zalewą. Wieczka mocno dokręcamy. Przetwory pasteryzujemy przez 15 minut. Specjały przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Na zimę będą idealne. Godny uwagi jest także przepis zamieszczony na YouTube na kanale DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Warto również zobaczyć, jak Włoch zareagował na ogórki małosolne.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kulinarne przeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ogórki