Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Masz cebulę i chleb? Szybko przygotujesz z nich aromatyczną zupę. Staropolski przysmak zachwyca
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.12.2022 19:33

Masz cebulę i chleb? Szybko przygotujesz z nich aromatyczną zupę. Staropolski przysmak zachwyca

Masz cebulę i chleb? Szybko przygotujesz z nich aromatyczną zupę. Staropolski przysmak zachwyca
canva/ Richard Villalonundefined undefined

Staropolska zupa cebulowa jest daniem idealnym na chłodniejsze dni. Zupa jest bardzo aromatyczna, pożywna i doskonale rozgrzewa. Cebulowa gotowana na wywarze wołowym z dodatkiem chleba razowego nie ma sobie równych.

Zupa cebulowa po staropolsku to zupa, którą przygotujemy o wiele szybciej od francuskiej i nie musimy zapiekać jej w piekarniku. Zupa na bazie cebuli, czosnku i chleba razowego ma wyraźny smak, zachwyca również aromatem. Zupę cebulową doprawiamy gałką muszkatołową i suszonym tymiankiem.

Staropolską zupę cebulową gotujemy na prawdziwym wywarze wołowym, nigdy na bulionie z kostki. Kostki rosołowe to sama sól i konserwanty. Bulion ugotujmy na kawałku szpondra, pręgi lub nawet na kościach wołowych. Do mięsa koniecznie dodajmy solidną porcję warzyw rosołowych.

Warzywa i mięso z bulionu wykorzystamy np. do przygotowania pasztetu, farszu na pierogi, krokiety czy pyzy. Resztę bulionu zamroźmy w woreczkach na lód. W ten sposób otrzymamy esencjonalne i w pełni naturalne kostki rosołowe do zup i sosów.

Staropolska zupa cebulowa z razowym chlebem

Składniki:

  • 1 l bulionu wołowego

  • 6 cebul

  • 3 duże ząbki czosnku

  • 5 kromek chleba razowego

  • gałka muszkatołowa

  • suszony tymianek

  • sól, pieprz

  • 4 łyżki masła

  • ser camembert do podania

Zupa cebulowa na bulionie wołowym. Przepis krok po kroku

Cebulę pokrój w talarki, posiekaj czosnek, pokrój chleb w kostkę. Zagotuj bulion. Na 2 łyżkach masła zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj do gotującego się wywaru. Pokrojony chleb również podsmaż na 2 łyżkach masła, dodaj do bulionu.

Zupę dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem, tymiankiem i gotuj, aż chleb zmięknie. Całość zblenduj. Zupę podaj z kawałkami camemberta, smacznego.

Ugotuj również wyśmienitą zupę pomidorową. Magda Gessler przygotowuje kapuśniak inaczej niż wszyscy- tu poznasz przepis na kapuśniak z niecodziennym składnikiem, wszyscy będą pod wrażeniem.

zupa cebulowa
canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Zupa Cebula Chleb