Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na wielkanocny pieczony schab. Sekret tkwi w marynacie

Przepis na wielkanocny pieczony schab. Sekret tkwi w marynacie

Przepis na wielkanocny pieczony schab
canva/niolox

Schab pieczony jest niezwykle delikatnym i smacznym mięsem, które warto podać podczas wielkanocnego śniadania. Zaskoczcie swoich bliskich pysznie soczystym, marynowanym w ziołach pieczystym, którego smak idealnie podkreśli domowy chrzan i żurawina. Wystarczy natrzeć mięso marynatą i upiec. Efekt zachwyci największych sceptyków. Spróbujecie?

Schab pieczony można przygotować na różne sposoby. Zdradzaliśmy wam już sprawdzoną recepturę z wykorzystaniem majonezu oraz sposób na przyrządzenie go w plastrach. Tym razem kawałek mięsa zamarynujemy w ziołowej mieszance z olejem i przyrządzimy go w rękawie. Wyjdzie bardzo soczysty i niezwykle aromatyczny. Nikt sie nie oprze.

Przepis na doskonały ziołowy schab pieczony

Składniki:

  • 800 g schabu bez kości

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 średnia cebula

  • 3 ząbki czosnku

Przyprawy:

  • 5 liści laurowych

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 2 łyżeczki soli

Do podania:

  • 4 łyżki marynowanych grzybów

  • 4 łyżki żurawiny

  • 4 łyżki tartego chrzanu

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy, skrapiamy je olejem i starannie nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, pokrojoną cebulą oraz pozostałymi przyprawami. Tak przygotowany schab umieszczamy w szczelnym pojemniku.

Wstawiamy do lodówki na 8 godzin. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zamarynowane mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia, szczelnie go zamykamy.

Pieczemy około godziny. Podajemy na ciepło z chrzanem, domową żurawiną i marynowanymi grzybkami. Smacznego.

Żurawina to doskonały dodatek do mięs
Żurawina to doskonały dodatek do mięs

Źródło zdjęcia: canva/happylark

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram