Bajecznie prosty pieczony schab w plastrach. Pierzynka z cebuli i majonezu to prawdziwy hit
Co dziś na obiad? A może bajecznie prosty schab w plastrach? Pierzynka z cebuli i majonezu nadaje mu cudownej delikatności i niepowtarzalnego smaku. Tak przygotowane mięso najlepiej podaj z frytkami lub pieczonymi ziemniakami, a także dużą porcją surówki.
Schab najczęściej zamieniamy na kotlety lub pieczemy w całości. Dziś proponujemy wam połączenie obu przepisów. Sięgniemy bowiem po plastry schabu, ale zamiast je smażyć, zapieczemy je pod pyszną pierzynką. Dzięki warstwie cebuli, żółtego sera i majonezu nie wyschną, lecz nabiorą niezwykłego smaku.
Bajecznie prosty pieczony schab w plastrach. Pierzynka z cebuli i majonezu nadaje cudownej delikatności
Składniki:
4 plastry schabu
sól, pieprz
2 cebule
olej
4 łyżeczki keczupu
8 plastrów żółtego sera
4 łyżki majonezu
Przygotowanie pieczonego schabu w plastrach
Plastry schabu przykryj kawałkiem folii spożywczej lub włóż je do foliowego woreczka i rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz solą i pieprzem.
Cebule obierz, przekrój na pół, pokrój w półplasterki. Zeszkli je na patelni z olejem, wystudź, by nie były gorące.
Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem, ułóż w nim plastry schabu. Każdy posmaruj łyżeczką keczupu, przykryj warstwą cebuli i 2 plasterkami sera. Posmaruj majonezem.
Naczynie ze schabem wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz mięso pół godziny bez przykrycia. Potem naczynie przykryj i piecz jeszcze pół godziny.
Jeśli szukasz innych przepisów na schab, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę na soczysty, pieczony schab, a także na schab duszony w keczupie i śmietanie.
Źródło zdjęcia: canva/MarynaVoronova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak ugotować ryż bez wody? Zaskakujący sposób bije rekordy popularności
Chrupiąca i pełna witamin surówka kopenhaska. Prosta i smaczna
Co zrobić, żeby sernik był puszysty i nie opadał? Garść najlepszych porad
Źródło: kanał Sprint Cooking na YouTube