Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ziemniaki po szwajcarsku. Zachwycisz się nową wersją popularnego warzywa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.11.2022 13:24

Ziemniaki po szwajcarsku. Zachwycisz się nową wersją popularnego warzywa

Ziemniaki po szwajcarsku. Zachwycisz się nową wersją popularnego warzywa
canva/ SMarina

Znudziły Ci się zwykłe, gotowane ziemniaki do obiadu? Zaskocz wszystkich zapiekanką z tartych ziemniaków. Zapiekanka z dodatkiem boczku wędzonego i podsmażonej cebuli będzie świetnym dodatkiem do pieczonych i duszonych mięs. Możesz ją też podać z surówką jako samodzielne danie. Poznaj przepis na ziemniaki po szwajcarsku.

Ziemniaki do obiadu podajemy na wiele sposobów: gotujemy, pieczemy, robimy z nich puree, frytki, kluski śląskie, kopytka i wiele innych potraw. Popularne warzywo możemy przygotować również w formie pysznej zapiekanki. Ziemniaki po szwajcarsku są proste do zrobienia i posmakują wszystkim domownikom.

Ziemniaki po szwajcarsku to nic innego, jak starte ziemniaki zapieczone z boczkiem wędzonym i cebulką. Co je wyróżnia? Ziemniaki na początku gotujemy w mundurkach, następnie trzemy na tarce i dopiero wtedy mieszamy z pozostałymi składnikami. To sekret doskonałego, pełnego smaku.

Ziemniaki po szwajcarsku pasują do każdego dania obiadowego. Podajmy je z żeberkami, gulaszem mięsnym, kotletami, kurczakiem lub kaczką. Każda potrawa będzie smakować fantastycznie w połączeniu z aromatyczną zapiekanką. Zapiekane ziemniaki możemy też podać jako samodzielne danie.

Przepis na ziemniaki po szwajcarsku z cebulą i wędzonym boczkiem

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków

  • 2 cebule

  • 10 dag wędzonego boczku

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz do smaku

  • szczypiorek do posypania

Jak przyrządzić ziemniaki po szwajcarsku?

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj, pokrój drobno boczek. Na patelni podsmaż boczek, następnie dodaj cebulę, 1-2 łyżki oleju i smaż, aż cebula się zeszkli, a z boczku powstaną skwarki.

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, nastaw piekarnik na 180 stopni C. Ziemniaki wymieszaj z boczkiem i cebulą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut. Ziemniaki po szwajcarsku przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem, smacznego.

Przygotuj również ziemniaki jak z ogniska. Jesienią takie smaki przypomną Ci wakacje. Jeśli szukasz pomysłu na obiad - tu poznasz przepis na ziemniaki hasselback z salami i rozmarynem. Kultowe danie posmakuje całej rodzinie.

ziemniaki
canva/polatdover z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: