Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siekam młodą kapustę, ścieram marchewkę i dodaję rzodkiewkę. Ta surówka pasuje do wszystkiego
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.05.2024 13:47

Siekam młodą kapustę, ścieram marchewkę i dodaję rzodkiewkę. Ta surówka pasuje do wszystkiego

siekanie kapusty
fot. Canva

Młoda kapusta to jeden z wiosennych sezonowych darów. Ponieważ okienko okazji, by się nią zajadać, nie jest długie, warto chwytać się każdej możliwości, by dodać ją do swojego jadłospisu. Ta surówka ukazuje młodą kapustę w pełnej krasie.

Surówka z nowalijek

Taka surówka z młodej kapusty i rzodkiewek to nowalijkowa bomba zarówno smaku, jak i witamin. Lekko ostra, soczysta i niezwykle odświeżająca, wzbogaci się o dodatkowe walory, jeśli połączyć ją ze słodyczą marchewki. Razem stworzą chrupiącą sałatkę, która sprawdzi się przy każdym obiedzie.

Żeby taka kompozycja wywarła niesamowite wrażenie, należy zadbać o odpowiednią równowagę smaków. Dlatego przygotowując surówkę trzeba zwracać uwagę na smak składników – np. jak słodka jest marchewka, jak ostra rzodkiewka – i w miarę potrzeby równoważyć je dodatkami.

surówka z marchewką
fot. Canva
Włóż twaróg do miski, posyp sodą i rozgnieć widelcem. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie

Wiosenna surówka

Aby surówka była chrupiąca, należy przygotować ją niedługo przed podaniem z dobrze schłodzonych warzyw. Jest to jednak niezwykle prosty i szybki przepis, więc przygotowanie takiej sałatki nawet w okołoobiadowym zamieszaniu nie powinno stanowić problemu.

Składniki

  • 400 g młodej kapusty
  • 200 g rzodkiewek
  • 1 średnia marchewka
  • Opcjonalnie: ½ jabłka dla dodania słodyczy
  • 1 mały pęczek koperku
  • Dressing: oliwa, cukier, sok z cytryny, sól, pieprz

Przepis na wiosenną sałatkę

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, myjemy i szatkujemy na cienkie paski. Zasypujemy solą i odstawiamy, by kapusta wypuściła sok. Rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych okach. Oba warzywa odciskamy z nadmiaru wody i łączymy ze sobą w misce.

Marchewkę ścieramy na tarce na drobne wiórki. Jeśli nie jest ona zbyt słodka, można dodać również starte jabłko. Wszystkie składniki razem mieszamy w misce. Dodajemy drobno posiekany koperek.

Surówkę polewamy 2-3 łyżkami oliwy 2 łyżkami soku z cytryny. Mieszamy i próbujemy na smak. Używając soli, pieprzu, cukru i soku z cytryny doprowadzamy kompozycję do pożądanego balansu słodyczy, kwasowości i pikanterii.

Wypróbuj też przepisy na ciasto „szmaragd” według Heni Foks i niezwykłe kuleczki ziemniaczane.

surówka z kapustą
fot. Canva