Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Anastazja ma najlepszy patent na marynowane grzyby. Nie uwierzysz co do nich dodaje
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.07.2023 14:35

Siostra Anastazja ma najlepszy patent na marynowane grzyby. Nie uwierzysz co do nich dodaje

marynowane grzyby
Canva/ MagMos, Facebook/Siostra Anastazja

Grzyby marynowane to prawdziwy przysmak. Wiele osób czeka na sezon grzybowy, a potem na przygotowywanie marynowanych grzybków. Potem można już cieszyć się wyrazistym i tak wyjątkowym smakiem przygotowywanych grzybków. Siostra Anastazja ma na nie niezły patent- spróbuj koniecznie. 

Marynowane grzyby, czyli niebo w gębie

Wielu smakoszy cały rok czeka na marynowane grzyby. Grzybiarze ruszają do lasów, zbierają niezłe okazy, a potem przychodzi czas na marynowanie. Wszystko po to, by te leśne marynowane przysmaki trafiły w końcu na nasze stoły. Marynowane grzyby jedzone są jako przystawka lub dodawane do innych dań.

Ich smaku nie można porównać do niczego innego- są tak wyjątkowe. Często przepisy na przyrządzenie takich grzybów przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Każdy chce zasmakować tego przysmaku. Jednak siostra Anastazja do marynowanych grzybków dodaje cynamon. Dzięki niemu są jeszcze smaczniejsze. 

“Języki teściowej” z cukinii są hitem sezonu. Nie ma nic prostszego

Jak przygotować marynowane grzyby siostry Anastazji?

Składniki:

  • kilogram prawdziwków lub innych grzybów
  • ½ litra wody przefiltrowanej
  • litr wody na grzyby
  • 2 łyżki soli
  • 7 łyżek cukru
  • kora cynamonowa
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Grzyby dokładnie czyścimy i wkładamy do garnka. Wcześniej w garnku gotujemy wodą i ją solimy. Stopniowo wkładamy grzyby do garnka, trzymamy je ok. pół minuty i wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. 

Przygotowujemy zalewę octową do grzybów- pół litra wody z sola i cukrem wlewamy do garnka, wkładamy do niej grzyby i gotujemy 10 minut. Dodajemy ocet i przyprawy. Gotujemy dodatkowo 15 minut. Przekładamy grzyby do słoiczków, zalewamy zalewą i pasteryzujemy.

Marynowane grzyby- na zimę jak znalazł

Te marynowane grzyby przydadzą się zimę. Można ich użyć jako dodatek do dań obiadowych lub jako przekąskę. Jeśli marynujesz grzyby po raz pierwszy- nie martw się. Ten przepis jest naprawdę prosty. Grzyby przyrządzone w ten sposób zawsze się udają.

Do marynowanie grzybów nie musimy używać tylko prawdziwków. Doskonałe będą też kurki, maślaki, rydze, podgrzybki, opieńki, czy kozaki. Można do zalewy dodać też ziarna gorczycy, które nadadzą całości oryginalnego smaku. Pisaliśmy o tym, jak czyścić kurki. Informowaliśmy, jaki grzyby są w Polsce najbardziej trujące. 

grzybki marynowane
Canva/Jiri Hera

Źródło: haps.pl, kochamlubiegotuje.pl