Wrzuć cytrynę do zamrażalnika i zetrzyj na tarce. O niczym lepszym dziś nie usłyszysz
Mrożona cytryna zdrowia nam doda! I to dosłownie, bo jest to skuteczny patent na poprawę właśnie tego, co najcenniejsze, czyli naszego zdrowia. Przygotowanie takiej cytryny jest bardzo proste. Jak to zrobić? Wyjaśniamy!
Cytryna, czyli samo zdrowie
Cytryna ma wiele dobroczynnych właściwości. Sok, miąższ i skórka pełne są cennych substancji. Należy pamiętać, by owoc umyć w bardzo ciepłej wodzie i dokładnie wyszorować specjalną szczoteczką. Takie działanie pozwoli usunąć nam z powierzchni cytryny szkodliwe substancje i zanieczyszczenia.
Warto wybrać cytryny z upraw ekologicznych i ze sprawdzonego źródła. Ważne, by owoce były pozbawione szkodliwych pestycydów. Cytrynę wkładamy na kilkanaście godzin do zamrażalnika. Ścieramy na tarce i gotowe.
Kasjerki z Biedronki mają dość, buntują się przed wyzyskiem. "To naprawdę chore"Mrożona cytryna- do czego ją wykorzystać?
Mrożona cytryna będzie świetnym dodatkiem do deserów, ciast i lodów. Owoc w takiej formie pasuje też do owsianki, jogurtu, koktajli i drinków. Mrożona cytryna będzie też oryginalnym dodatkiem do zup i sosów. Nada im egzotycznego smaku i aromatu.
Jej jedzenie dostarczy nam cennych witamin i minerałów. Cytryna pełna jest witaminy C i A. Dostarczy nam też wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Ma silne właściwości przeciwutleniające. Spożywanie cytryny zmniejsza objawy choroby zwyrodnieniowej stawów, zapobiega miażdżycy, cukrzycy i chorobom serca.
Cytryna- chroni przed chorobami
Jedzenie cytryn poprawia też pracę układu trawiennego. Natomiast zawartość błonnika sprawia, że po zjedzeniu cytryn dłużej jesteśmy syci, to wpływa też na zachowanie szczupłej sylwetki. Łączenie witaminy C, którą zawierają cytryny z produktami bogatymi w żelazo- wpływa na większe wchłanianie żelaza i zapobiega anemii.
Warto dodawać mrożoną cytryną do różnych dań, przekąsek i deserów. Jej jedzenie wpłynie na nasz układ odpornościowy. Ochroni nas też przed przeziębieniem, grypą i infekcjami ucha. Badania wykazały, że jedzenie owoców bogatych w witaminę C znacząco zmniejsza ryzyko śmierci z powodu udaru mózgu, chorób serca i nowotworów. Podawaliśmy przepis na syrop z cytryną i czosnkiem. Pisaliśmy jak zrobić pyszną lemoniadę.
Źródło: medonet.pl