Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tak ciasto ze śliwkami robiła moja babcia. Nigdy go nie wyrabiała, a wychodziło idealnie

Tak ciasto ze śliwkami robiła moja babcia. Nigdy go nie wyrabiała, a wychodziło idealnie

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Screen z filmu na kanale YouTube Smaki Katriny

Ciasto ze śliwkami teraz będzie smakowało najlepiej. Drożdżowe, które pamiętam z domu, nie wymagało wyrabiania, więc robi się je sprawnie i szybko. Przepis babci nigdy mnie nie zawodzi, a goście jedzą z zachwytem.
 

Proste ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Moja babcia lubiła słodycze, ale nie przepadała za wyrabianiem ciast. Często więc przyrządzała proste drożdżowe z owocami. Nauczyła mnie jak bez dużego wysiłku osiągnąć znakomite rezultaty i teraz w sezonie zawsze robię puchate ciasto ze śliwkami.

Składniki:

  • 250 g śliwek
  • 30 g drożdży piekarniczych
  • 375 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 80 g cukru + do śliwek
  • 40 g masła lub margaryny
  • 125 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • cynamon do owoców

Składniki na kruszonkę:

  • 35 g masła lub margaryny
  • 35 g mąki pszennej
  • 15 g cukru

Lista składników jest imponująca, ale przygotowanie ciasta jest banalne i wcale nie wymaga spędzenia całego dnia w kuchni. Sprawdźcie instrukcję znajdującą się w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami.

Składniki ciasta ze śliwkami wystarczy wymieszać.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Smaki Katriny
Zrób tak z warzywami, zanim wrzucisz je do garnka. Nie ma lepszego sposobu na rosół

Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania?

Masło lub margarynę topię. Odstawiam do ostudzenia. W podgrzanym do temperatury około 30 stopni Celsjusza mleku rozpuszczam drożdże wraz z łyżką cukru i odrobiną mąki pszennej. Pozostały cukier ubijam z jajkami w osobnej misce.

Łączę obie masy ze sobą i dodaję chłodny tłuszcz. Wsypuję mąkę i dokładnie mieszam. Ciasto drożdżowe przenoszę do zabezpieczonej papierem do pieczenia formy, przykrywam i odstawiam na czas przygotowania śliwek.

Owoce myję i pozbawiam pestek, przekrawając na pół. Dodaję do nich trochę cukru i cynamonu. Śliwki wciskam w ciasto. Całość posypuję kruszonką uzyskaną przez zmieszanie składników. Ciasto ze śliwkami piekę przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać ciasto ze śliwkami?

Wypiek można zjeść już po ostudzeniu, bez dodatków. Czasami moja babcia posypywała jej jeszcze cukrem pudrem. Bywało też, że kawałek placka smarowała świeżym masłem. W takiej wersji też jest pyszny.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na ciasta bez wyrabiania. Sprawdźcie konieczne kultową PRL-owską zebrę. Być może skusi was także pięknie pachnąca szarlotka bez zagniatania.

Śliwki dodamy do ciasta drożdżowego bez wyrabiania.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Smaki Katriny