Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrób tak z warzywami, zanim wrzucisz je do garnka. Nie ma lepszego sposobu na rosół

Zrób tak z warzywami, zanim wrzucisz je do garnka. Nie ma lepszego sposobu na rosół

Rosół pieczony
Screen z filmu na kanale YouTube Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją do Gotowania

Rosół może być jeszcze bardziej aromatyczny. Wystarczy, że przed gotowaniem oczyszczone warzywa  i kurczaka upieczecie w piekarniku. Przyrządzanie będzie nieco dłuższe, ale smak nabierze głębi. Warto spróbować. 

Pyszny rosół pieczony wart jest wysiłku

Gotowanie zupy powinno być długie. Warto poprzedzić je zapieczeniem składników. Zarówno kolor, jak i smak dania będą bogatsze. Z pewnością zachwycą nawet najbardziej wybrednych.

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 6 udek z kurczaka
  • 1 duża pietruszka
  • 3 drobne marchewki
  • 1 mały por
  • 1 większa cebula
  • 2 gałązki lubczyku
  • pieprz ziarnisty
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Produktów nie potrzeba wiele. Znaczniej cenniejszy będzie czas, bo to on odegra istotną rolę w wydobyciu smaku rosołu. Zerknijcie na instrukcję zamieszczoną w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami.

Składniki rosołu pieczemy.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją do Gotowania
Połóż cebulę na nakrętce od słoika i natnij w kilku miejscach. Efekt końcowy nie mieści się w głowie

Jak zrobić pieczony rosół?

Zaczynamy od umycia składników, osuszenia ich i ułożenia na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Warzywa rozcinamy na mniejsze kawałki i wciskamy je między mięso.

Wsypujemy też ziarna pieprzu i oprószamy całość solą. Wstawiamy na około 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza. Pieczemy, aż mocno się zrumienią.

Przyrządzone produkty przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, tak by je przykryć. Wrzucamy lubczyk. Gotujemy pod przykryciem przez 2,5-3 godziny. Odcedzamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Jak podawać pieczony rosół?

Danie, podobnie jak tradycyjne, świetnie smakuje z drobnym makaronem np. nitką. Warto też dodać plasterki pieczonej marchewki i oprószyć świeżymi ziołami, jeśli lubimy. Natka pietruszki będzie pasowała.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na rosół. Polecamy pełną smaku zupę przyrządzaną na mięsie kaczki. Być może spodoba wam się też wersja warzywna, której dzięki przyprawom, wcale nie brakuje smaku.

Rosół pieczony jest znakomity.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją do Gotowania