Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To ciasto zrobisz w 30 minut, smakuje obłędnie i zawsze się udaje. Lepiej przygotuj od razu dwie blaszki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.01.2024 14:27

To ciasto zrobisz w 30 minut, smakuje obłędnie i zawsze się udaje. Lepiej przygotuj od razu dwie blaszki

ciasto
YouTube/@szefowakuchni

Czy lubisz jeść ciasta? Jeśli nie potrafisz odmówić sobie takich łakoci, to mam dla ciebie coś pysznego. To ciasto przypomina śnieżny puch i zrobisz je błyskawicznie. Przygotuj od razu dwie blaszki, bo ten smakołyk znika w mgnieniu oka. 

Ciasto lekkie jak śnieżny puch

Jaki deser przygotować, gdy za oknem śnieg i mróz? Najlepszym smakołykiem na zimę będzie ciasto, które wygląda jak śnieżny puch. Nie tylko dlatego jest wprost idealne na tę porę roku. To ciasto zachwyca smakiem i szybkością przygotowania. Zrobisz je bez użycia piekarnika, a przyda się tu lodówka. 

Przygotujesz je raz- dwa i równie szybko ciasto zniknie ze stołu. Dlatego radzę zrobienie od razu dwóch blaszek. Ciasto nie zmarnuje się, a wręcz przeciwnie. Na pewno będzie cieszyło się powodzeniem. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Szefowa Kuchni. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.

ciasto
YouTube/@szefowakuchni
Kupił zapiekankę za 11 zł, po spróbowaniu powiedział jedno. Tych słów nikt się nie spodziewał

Jak zrobić ciasto, które przypomina śnieżny puch?

Składniki:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 100 g herbatników
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie ciasta zacznij od rozpuszczenia galaretek cytrynowych w pół litra bardzo gorącej wody. Teraz dokładnie wymieszaj i zostaw do ostygnięcia. Blaszkę o wymiarach 22x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż herbatniki, a do miski wlej śmietankę. 

Zmiksuj ją, po chwili dodaj cukier puder i dalej miksuj. Gdy masa zgęstnieje, dodaj twaróg z wiaderka, miksuj dalej, a gdy masa będzie gładka, dodaj tężejącą galaretkę cytrynową. Delikatnie zmiksuj i masę wyłóż na herbatniki. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i wiórki kokosowe. Składniki wymieszaj i zarumień. 

Ciasto, któremu trudno się oprzeć

Gotowy kokos wysyp na wierzch ciasta i wstaw je na całą noc do lodówki. Na następny dzień ciasto jest już gotowe do podania. Lekkie, puszyste i tak pyszne, że każdy chce dokładkę. Naprawdę trudno odmówić sobie kolejnej porcji tego zimowego deseru.

Efekt jest taki, że ciasto błyskawicznie znika i warto od razu przygotować dwie blaszki. Polecam przepis na ten doskonały deser. Zrób go i ciesz się smakiem wyjątkowego ciasta, które polubi każdy łasuch. Pisaliśmy o tym, w jaki sposób przyrządzić doskonałą karkówkę po flisacku na obiad. Radziliśmy też, z jaką przyprawą zrobić mielone, by zachwyciły smakiem

ciasto
YouTube/@szefowakuchni