Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Weź masło i zetrzyj na tarce. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.04.2024 15:15

Weź masło i zetrzyj na tarce. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę

ścieranie masła na tarce
fot. Canva

Prosta sztuczka z tarką kuchenną pomaga rozwiązać problem przechowywania masła w lodówce. Chodzi tu o nasze zdrowie, ale także o wygodę. Każdy powinien spróbować.

Czy masło musi leżeć w lodówce?

Są dwa rodzaje domów: te, w których masło przechowywane jest zawsze w lodówce i te, których gospodynie pozwalają sobie trzymać je na blacie. Kto postępuje właściwie, jeśli chodzi o zdrowie? Masło można trzymać w temperaturze pokojowej, ale pod pewnymi warunkami.

Pierwszy warunek jest taki, że koniecznie musi to być masło pasteryzowane. Właściwie wszystkie kostki masła, które możemy dziś kupić w sklepie należy do tej grupy. Jeśli jednak mamy masło innego pochodzenia, na wszelki wypadek nie pozostawiajmy go poza lodówką przez dłużej niż cztery godziny.

starte masło i maselniczka
fot. Canva
Ostatnio dodałem to do klusek leniwych. Wyszły 100 razy lepiej, zawsze będę tak robił

Jakie masło może stać na blacie

Tak czy inaczej, masło stojące w temperaturze pokojowej powinniśmy zużyć w ciągu dwóch tygodni – solona wersja, dziś bardzo rzadka w naszych sklepach, może postać nieco dłużej. Trzeba też pamiętać, by trzymać masło zamknięte i osłonięte przed promieniami słonecznymi, a także by używać do niego zawsze czystego noża.

Wszystkie te porady nieco tracą na znaczeniu latem, kiedy temperatura skacze znacząco ponad 20 stopni. Trudno też utrzymać odpowiedni chłód w małych kuchniach, zwłaszcza jeśli często się w nich gotuje. Zdarza się, że masło w maselniczce rozpływa się wtedy i zmienia w rzadką, na wpół klarowaną masę.

Masło w lodówce

W takich sytuacjach nie pozostaje nic innego jak odłożenie masła do lodówki i codzienna walka o posmarowanie każdej kanapki. Łatwo rozmiękczyć masło w dużej ilości, rozbijając je np. mikserem.

Nie każdemu jednak przyjdzie do głowy, że masło można po prostu zetrzeć na tarce, tak jak ściera się schłodzone kruche ciasto. Można w ten sposób szybko zmiękczyć wymaganą ilość masła niezależnie od tego, czy potrzebujemy go dużo do gotowania, czy mało na kanapkę. Takie drobne maślane wiórki łatwo później rozsmarować na chlebie, a samą tarkę – wymyć gorącą wodą.

Poznaj też właściwy sposób gotowania makaronu i poznaj przeps na domową maggi.

starte masło i tarka
fot. Canva