Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborna cukinia smażona w cieście curry. Uwielbiana przyprawa cudownie podkręca jej smak
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.06.2022 20:11

Wyborna cukinia smażona w cieście curry. Uwielbiana przyprawa cudownie podkręca jej smak

cukinia w cieście
canva/peredniankina

Co zrobić na obiad? Dobrym pomysłem może się okazać cukinia smażona w cieście curry. Jest wyborna, a uwielbiana przyprawa doskonale podkręca jej smak. Podajcie do niej na przykład lekki sos przygotowany na bazie jogurtu, a całość zamieni się w oryginalne, letnie danie.

Cukinia jest bardzo ciekawym warzywem. Nie ma wyraźnego smaku, ale to właśnie dlatego doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Lubi towarzystwo innych warzyw, mięs i serów. Jednak dziś u nas zagra rolę pierwszoplanową.

Przygotujemy ją bowiem niczym kotlety. Pokroimy w plastry, doprawimy, zanurzymy w cieście i usmażymy. Do ciasta dodamy przyprawę curry, która nada cukinii niepowtarzalnego, orientalnego smaku. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni tą prostą potrawą.

Przepis na smażoną cukinię w cieście curry

Składniki:

  • 1 średniej wielkości, młoda cukinia

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • po 50 ml mleka i wody

  • 1 łyżeczka przyprawy curry

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie smażonej cukinii

Cukinię umyj, wytrzyj, odetnij końcówki. Resztę warzywa pokrój w plastry grubości ok. 1 cm. Oprósz je solą i pieprzem.

Do miseczki wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj jajko, mleko i wodę oraz curry. Wymieszaj gładkie, dość gęste ciasto naleśnikowe. Dopraw je solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Plastry cukinii zanurzaj w cieście naleśnikowym i kładź na patelnię. Smaż je na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.

Cukinię zdejmij z patelni i ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Osączoną z nadmiaru tłuszczu podawaj z lekkim sosem np. jogurtowo-czosnkowym.

W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na placki z cukinii, a także na faszerowaną cukinię.

cukinia
canva/ValentynVolkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje