Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > 2 błędy i ryba traci najcenniejsze właściwości. Popełniamy je nagminnie

2 błędy i ryba traci najcenniejsze właściwości. Popełniamy je nagminnie

Błędy w przyrządzaniu ryby
canva/Dan Totilca

Czy wiecie, że smażenie ryby może znacznie obniżyć jej wartości odżywcze? Smażenie opanierowanego produktu w głębokim tłuszczu poza walorami smakowymi ma niestety szereg wad. Warto postawić na inny sposób obróbki smacznego mięsa.
 

Jaki jest najzdrowszy sposób podania ryby?

Specjaliści z zakresu żywienia są zgodni — najlepiej jest spożywać pieczoną rybę. Podczas tego rodzaju obróbki termicznej tracona jest znacznie mniejsza ilość cennych kwasów omega-3. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że ich wysoka zawartość w mięsie ryby jest głównym powodem, dla którego dietetycy zalecają jego spożycie.

Co więcej, podczas przyrządzania mięsa na patelni nie unikniemy też utraty zawartej w nim witaminy D, o której niedobory łatwo zwłaszcza zimą. Decydując się więc na smażenie ryby, niestety trzeba założyć, że korzystnego dla naszego zdrowia posiłku w naszej diecie nie było.

Lidl poszedł na całość. Trwa od dziś, ale lepiej się śpieszyć

Rybę można usmażyć, ale bez panierki

Choć ryba z pieca będzie zdrowsza, w przyrządzaniu posiłków można też kierować się smakiem i od czasu do czasu przygotować smażone filety. Warto jednak zadbać o dwa szczegóły, które sprawią, że danie będzie nieco zdrowsze.

Pierwszym jest rezygnacja z panierki. Chrupiący dodatek jest niestety źródłem niekorzystnych dla naszego organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które spożywane w nadmiarze mogą przyczynić się do rozwoju chorób układu krążenia.

Ponadto duża ilość bułki tartej wykorzystana do uzyskania smakowitej otoczki dostarczy nam znaczne ilości kalorii, które nie będą niosły żadnej wartości odżywczej. W dłuższej perspektywie takie żywienie może skutkować przybieraniem na wadze i niedoborami składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Unikajmy smażenia w głębokim tłuszczu

Zastępując ten rodzaj obróbki termicznej przyrządzaniem mięsa z użyciem niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju rzepakowego, sprawimy, że ryba nie wchłonie zbyt wiele tłuszczu. Będzie więc dość lekka nawet jak na produkt usmażony.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na obiad z rybą. Sprawdźcie koniecznie prosty patent na zapieczenie jej na warzywach. Zerknijcie też na nasze propozycje smakowitych i zdrowych surówek, o które warto wzbogacić taki posiłek.

Unikajcie ryby smażonej.png
canva/Joshua Resnick