Gessler wie, jak powinien smakować prawdziwy bigos. 1 składnik jest dla niej niedopuszczalny
Bigos dość często gości w wielu polskich domach. Magda Gessler zdradziła jaki składnik jej zdaniem sprawi, że danie nie będzie smaczne. Dodawany przez wiele osób koncentrat pomidorowy zdaniem celebrytki jest zbędny. Dobry bigos bowiem powinien bazować na kapuście, mięsach i aromatycznych przyprawach. Zgadzacie się?
Przyrządzając bigos staropolski, nie używało się koncentratu pomidorowego. Tą regułą kieruje się także Magda Gessler, która uważa, że właściwie doprawiony i przyrządzony na dobrej jakości mięsie specjał z kapusty obroni się sam. Zerknijcie na jej recepturę — jest prosta, a efekty pozytywnie zaskakują.
Przepis na bigos według Magdy Gessler
Składniki:
700 g kiszonej kapusty
450 g kapusty białej
3 średniej wielkości cebule
60 g śliwek wędzonych
1 łyżeczka słodkiej papryki
500 g mięsa np. wołowiny i wieprzowiny
2 wędzone kiełbasy wieprzowe
30 g suszonych borowików
3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
3-4 ziarna jałowca
1 płaska łyżeczka kminku
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
słonina
Jak przygotować dobry bigos? Magda Gessler zna najlepszy sposób
Grzyby i śliwki namaczamy na dzień przez planowanym przyrządzaniem bigosu, zalewając je ciepłą wodą i odstawiając na całą noc. Składniki zmiękną i ich pokrojenie będzie prostsze. Mięso kroimy w niezbyt dużą kostkę i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Białą kapustę szatkujemy.
Obsmażone mięso przenosimy do dużego garnka, a na wytopionym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę. Gdy zmięknie, wrzucamy kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz słodką paprykę. Mieszamy, podlewamy odrobiną wody i doprowadzamy płyn do wrzenia.
Do garnka z mięsem wrzucamy białą kapustę, kminek, rozdrobnione grzyby i śliwki oraz płyn z ich moczenia. Również gotujemy, aż nieco zmiękną. Czysty garnek wykładamy słoniną i przenosimy do niego zawartość patelni oraz mięso z dodatkami. Dodajemy płyn z kiszonej kapusty. Całość doprawiamy pieprzem i solą.
Gotujemy na niewielkim ogniu przez 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Bigos chłodzimy przez noc, a kolejnego dnia gotujemy go przez 30 minut. Procedurę powtarzamy przez 3-4 dni. Gotowe danie podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania z kapusty. Koniecznie wypróbujcie pyszny przepis na gołąbki w sosie pomidorowym oraz patent na rozgrzewający i pełen smaku kapuśniak.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić śliwki w cukrze na zimę? Owoce ze słoików smakują niemal jak świeże
Znacie kluski francuskie? Są delikatne, znakomite do zup i sosów
Źródło: haps