Smakosze.pl Przepisy Aksamitne puree ziemniaczane z cudnym charakternym dodatkiem
canva/OksanaKiian

Aksamitne puree ziemniaczane z cudnym charakternym dodatkiem

20 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

W jakiej postaci zwykle podajecie ziemniaki do obiadu? Gotowane wprost z wody? A może przygotujecie z nich puree? Jeśli chcecie, by ziemniaki były nie tylko neutralnym dodatkiem, ale miały też swój smak wzbogaćcie je czymś bardzo aromatycznym. Prezentujemy wam przepis na aksamitne puree ziemniaczane z cudnym charakternym dodatkiem.

Puree ziemniaczane ma swoich wielbicieli i przeciwników. Niektórzy wolą mieć na talerzu kremową papkę, inni całe ziemniaki. Ci pierwsi mają jednak spore pole do popisu. Przygotowując bowiem ziemniaczane puree, można pokusić się też o dodatki smakowe.

Aksamitne puree ziemniaczane z cudnym charakternym dodatkiem

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków

  • 1 główka czosnku

  • 50 ml mleka

  • 2 łyżeczki startego chrzanu

  • 100 ml śmietany 18 proc.

  • sól, pieprz

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie ziemniaczanego puree

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Umieść w garnku, zalej wrzątkiem, zagotuj, posól. Gotuj je na niedużym ogniu, aż będą miękkie. Odcedź, odparuj.

Z główki czosnku odkrój czapeczkę, tak by był widoczny miąższ ze wszystkich ząbków. Czosnek skrop oliwą, oprósz solą, wstaw na ok. 25 min do piekarnika o temp. 200 st. C.

Wystudzony czosnek podziel na ząbki, wyciśnij z nich miąższ. W rondelku zagotuj mleko. Ziemniaki wytłucz, dolewając do nich stopniowo gorące mleko.

Do ziemniaków dodaj pastę czosnkową, śmietanę i chrzan. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Puree wyłóż na półmisek, skrop oliwą z oliwek.

Po więcej przepisów na ziemniaczane specjały zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na babkę ziemniaczaną , a także na pieczone spirale z ziemniaków .

tłuczone ziemniaki
tłuczone ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/robynmac

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy