Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Danusia zdradziła rodzinny przepis na delikatne faworki. Smaży je nie tylko w Tłusty Czwartek
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.02.2023 18:43

Babcia Danusia zdradziła rodzinny przepis na delikatne faworki. Smaży je nie tylko w Tłusty Czwartek

Babcia Ala zdradziła rodzinny przepis na delikatne faworki. Smaży je nie tylko w Tłusty Czwartek
Screen filmu pochodzi z kanału Słodki Blog na YouTube

Babcia Danusia zdradziła tradycyjny, rodzinny przepis na faworki. Chrust przyrządza wyłącznie z żółtek, śmietany i mąki. Kluczowe jest wybijanie ciasta wałkiem oraz dodatek spirytusu. Poznaj przepis na najlepsze, domowe faworki. Smaczniejszych nie zamówisz nawet u Gessler.

Do przygotowania faworków według babcinej receptury potrzebujesz mąki, żółtek, odrobiny soli i gęstej, kwaśnej śmietany. To dzięki niej faworki po usmażeniu są tak delikatne. Cukier w cieście jest zbędny. Gotowe faworki i tak podajemy oprószone cukrem pudrem, są więc słodkie.

Do ciasta na faworki babcia Danusia dodaje również niewielką ilość spirytusu. Produkt zapobiega wchłanianiu tłuszczu przez chrust. Faworki wychodzą więc o wiele lżejsze. Spirytus ulatnia się podczas smażenia, nie jest więc wyczuwalny w cieście.

Kluczowe jest również uderzanie twardego ciasta wałkiem. Musisz robić to energicznie przez około 5 minut. W ten sposób wtłoczysz w masę pęcherzyki powietrza. Ciasto zacznie robić się delikatniejsze i mniej zbite.

Babciny przepis na faworki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 1 szklanka gęstej śmietany 18%

  • 8 żółtek

  • szczypta soli

  • łyżka spirytusu

  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia

  • cukier puder do podania

Jak zrobić delikatne faworki na Tłusty Czwartek?

Mąkę wsyp do miski. Dodaj żółtka, sól i część śmietany i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj pozostałą śmietanę. Następnie dodaj spirytus i ponownie zagnieć ciasto, żeby było twarde i zbite. Ciasto energicznie wybijaj wałkiem przez około 5 minut.

W ten sposób wtłoczysz w nie powietrze. Ciasto podziel na kilka części i każdą rozwałkuj na cienki placek. Każdy placek ciasta krój w paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 10 cm. Na środku każdego paska zrób nacięcie i przełóż przez nie jeden koniec faworka. Faworki smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Wyjmij je z tłuszczu i osącz na papierowym ręczniku. Oprósz cukrem pudrem.

Na Tłusty Czwartek przygotuj również wyśmienite pączki lub gniazda. Wszyscy będą zachwyceni.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: