Babcia Danusia zdradziła rodzinny przepis na delikatne faworki. Smaży je nie tylko w Tłusty Czwartek
Babcia Danusia zdradziła tradycyjny, rodzinny przepis na faworki. Chrust przyrządza wyłącznie z żółtek, śmietany i mąki. Kluczowe jest wybijanie ciasta wałkiem oraz dodatek spirytusu. Poznaj przepis na najlepsze, domowe faworki. Smaczniejszych nie zamówisz nawet u Gessler.
Do przygotowania faworków według babcinej receptury potrzebujesz mąki, żółtek, odrobiny soli i gęstej, kwaśnej śmietany. To dzięki niej faworki po usmażeniu są tak delikatne. Cukier w cieście jest zbędny. Gotowe faworki i tak podajemy oprószone cukrem pudrem, są więc słodkie.
Do ciasta na faworki babcia Danusia dodaje również niewielką ilość spirytusu. Produkt zapobiega wchłanianiu tłuszczu przez chrust. Faworki wychodzą więc o wiele lżejsze. Spirytus ulatnia się podczas smażenia, nie jest więc wyczuwalny w cieście.
Kluczowe jest również uderzanie twardego ciasta wałkiem. Musisz robić to energicznie przez około 5 minut. W ten sposób wtłoczysz w masę pęcherzyki powietrza. Ciasto zacznie robić się delikatniejsze i mniej zbite.
Babciny przepis na faworki
Składniki:
500 g mąki pszennej
1 szklanka gęstej śmietany 18%
8 żółtek
szczypta soli
łyżka spirytusu
olej rzepakowy lub smalec do smażenia
cukier puder do podania
Jak zrobić delikatne faworki na Tłusty Czwartek?
Mąkę wsyp do miski. Dodaj żółtka, sól i część śmietany i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj pozostałą śmietanę. Następnie dodaj spirytus i ponownie zagnieć ciasto, żeby było twarde i zbite. Ciasto energicznie wybijaj wałkiem przez około 5 minut.
W ten sposób wtłoczysz w nie powietrze. Ciasto podziel na kilka części i każdą rozwałkuj na cienki placek. Każdy placek ciasta krój w paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 10 cm. Na środku każdego paska zrób nacięcie i przełóż przez nie jeden koniec faworka. Faworki smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Wyjmij je z tłuszczu i osącz na papierowym ręczniku. Oprósz cukrem pudrem.
Na Tłusty Czwartek przygotuj również wyśmienite pączki lub gniazda. Wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Gotowana brukselka ma niepełny smak? Sprawdź, czego potrzebuje
Okrasa ma świetny patent na podkręcenie smaku rosołu. Zupa smakuje jak marzenie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama