Smakosze.pl Przepisy Babcia Kazia ma patent na rosół na wyjątkowe okazje. Dwa rodzaje mięs i idealna kompozycja przypraw
Canva / travellinglight

Babcia Kazia ma patent na rosół na wyjątkowe okazje. Dwa rodzaje mięs i idealna kompozycja przypraw

15 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Odświętna wersja rosołu babci Kazi charakteryzuje się pełnym, esencjonalnym smakiem i aromatem. Przygotowana jest na bazie mięsa drobiowego oraz wołowego. Dzięki starannie dobranym przyprawom danie zyskuje wykwintnego wyrazu. Tak przygotowany rosół uświetni każdą okazję.

Sekretem przygotowania idealnego rosołu jest odpowiednio długie gotowanie. Rosół nie wybacza pośpiechu. Mistrzowie kuchni swój bulion warzą nawet przez kilkanaście godzin na wolnym ogniu. Finalny smak potrawy wart jest każdej chwili spędzonej na jej przygotowaniu.

Przepis na wyjątkowo aromatyczny rosół

Składniki:

  • 1 kura rosołowa

  • 500 g wołowiny z kością

  • 2 duże cebule

  • 3 marchewki

  • 2 duże korzenie pietruszki

  • 1/2 korzenia selera

  • 1 por

  • 3 ząbki czosnku

  • pęczek natki pietruszki

  • 1 łyżka suszonego lubczyku

  • 3 liście laurowe

  • 5-6 ziaren pieprzu

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 5-6 goździków

  • sól do smaku

Jak ugotować wyśmienity rosół? Instrukcja krok po kroku

Mięso do rosołu włóż do odpowiednio dużego garnka . Zalej je wodą, najlepiej filtrowaną, i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 60 minut . W międzyczasie usuń pianę, która zebrała się na powierzchni .

Na suchej patelni opal przekrojone na pół cebule . Warzywa powinny mocno się zrumienić. Pozostałe warzywa umyj i obierz .

Do garnka z rosołem dodaj cebule, obrane ząbki czosnku oraz warzywa korzeniowe i pora . Dołóż również wszystkie przyprawy i zioła, poza lubczykiem i natką pietruszki . Całość gotuj przez kolejne 2-2,5 godziny .

Na ok. 30 minut przed końcem gotowania do rosołu dołóż 2/3 natki oraz suszony lubczyk . Dopraw wywar do smaku solą i ewentualnie pieprzem . Następnie z zupy wyjmij warzywa i mięso, resztę przecedź przez sito .

Marchew z gotowania rosołu pokrój w plasterki . Mięso oddziel od kości i porwij na paseczki . Tak przygotowane składniki wrzuć z powrotem do wywaru . Gotową zupę podawaj z makaronem, udekorowaną posiekaną natką pietruszki. Babcia Irenka dodaje do swojego rosołu nietypowe składniki . Z produktów po gotowaniu rosołu powstać może wyśmienite smarowidło do pieczywa .

Canva / Darya Arnautova
Canva / Darya Arnautova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy