Babcia Ewa zawsze robi ciasto na pierogi bez jajek. Wiadomo, czym je zastępuje

Smak babcinych pierogów to coś, co trudno zapomnieć. Teraz mamy szanse przybliżyć się do tego ideału, przygotowując ciasto na pierogi bez jajek. Aby ciasto miało idealną konsystencję, dodatek jajek wystarczy zastąpić łyżką oleju roślinnego.
Ciasto na pierogi powinno być delikatne a zarazem elastyczne. Dzięki temu ugotowane pierogi są odpowiednio miękkie, a lepienie ich to sama przyjemność. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na ciasto na pierogi bez jajek.
Przepis na ciasto na pierogi bez jajek
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej typu 450
3/4/ szklanki wrzącej wody
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli
Jak zagnieść ciasto na pierogi bez jajek
Aby przygotować ciasto na pierogi bez jajek, zacznij od przesiana mąki do miski. Następnie dodaj sól, łyżkę olej oraz dolej wrzątku.
Zacznij mieszać ciasto na pierogi bez jajek za pomocą drewnianej łyżki. Kiedy nieco przestygnie, wyłóż je na czysty blat kuchenny. Wyrabiaj ciasto na pierogi bez jajek na blacie przez 3-4 minuty, aż będzie gładkie i lśniące.
Wyrobione ciasto na pierogi bez jajek zawiń w folię spożywczą. Odstaw na pół godziny, aby odpoczęło. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkuj i zacznij lepić pierogi ze swoim ulubionym farszem.
Gotowe pierogi wrzucaj na osoloną wrzącą wodę z niewielkim dodatki

em oleju. Po wypłynięciu na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez ok. 3 minuty. Ugotowane ciasto na pierogi bez jajek jest cieniutkie i delikatne. Siostra Anastazja poleca ten pyszny farsz z kaszy gryczanej. Przedstawiamy wyśmienite pierogi z farszem z białej kiełbasy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wymieszaj z miodem i octem jabłkowym. Domowy oxymel jest jesiennym niezbędnikiem
Dodajesz jajko do placków ziemniaczanych? Z innym składnikiem wyjdą bardziej chrupiące
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama



































