Wymieszaj z miodem i octem jabłkowym. Domowy oxymel jest jesiennym niezbędnikiem
Podczas walki z jesiennym przeziębieniem coraz chętniej i częściej sięgamy po domowe sposoby. Sprawdzoną i niezwykle skuteczną miksturą stworzoną do tego celu jest oxymel. Ten znany od lat ziołowy preparat zyskuje coraz większą popularność także w naszym kraju.
Domowy oxymel ma działanie wzmacniające dla naszego organizmu. Pozwala uporać się z suchością gardła, kaszlem a nawet problemami trawiennymi. Przez swoje silne właściwości rozgrzewające znany jest również pod nazwą ognistego cydru. Przygotuj go raz i sięgaj zawsze, kiedy zajdzie taka potrzeba.
Przepis na rozgrzewający oxymel
Składniki:
3/4 szklanki octu jabłkowego
3/4 szklanki miodu
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula
niewielki kawałek korzenia imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Jak zrobić oxymel w swojej kuchni?
Przygotuj poszczególne składniki na oxymel. Czosnek obierz i rozgnieć. Cebulę pokrój w kostkę, a imbir w cienkie plasterki. Przełóż wszystkie produkty do sporego słoika.
Zawartość słoja zalej płynnymi składnikami na oxymel. Dodaj także przyprawy. Następnie słój zakręć i porządnie wstrząśnij, aby wymieszać całość. Odstaw na okres ok. 4 tygodni.
Po upływie tego czasu odcedź płyn od stałym składników oxymelu. Powstałą miksturę przechowuj w lodówce. Spożywaj profilaktycznie raz dziennie w ilości 2-3 łyżek preparatu. Z oxymelu możesz także zrobić płukankę w przypadku pierwszych oznak drapania w gardle. Wzmacniający syrop przyrządzisz z dwóch prostych domowych składników. Słodki syrop z cebuli to klasyk w walce z przeziębieniem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czego nie dodawać do bigosu? Niemal wszyscy popełniamy fatalny błąd
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama