Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wymieszaj z miodem i octem jabłkowym. Domowy oxymel jest jesiennym niezbędnikiem
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 05.11.2022 19:14

Wymieszaj z miodem i octem jabłkowym. Domowy oxymel jest jesiennym niezbędnikiem

oxymel
Canva / Comstock Images

Podczas walki z jesiennym przeziębieniem coraz chętniej i częściej sięgamy po domowe sposoby. Sprawdzoną i niezwykle skuteczną miksturą stworzoną do tego celu jest oxymel. Ten znany od lat ziołowy preparat zyskuje coraz większą popularność także w naszym kraju.

Domowy oxymel ma działanie wzmacniające dla naszego organizmu. Pozwala uporać się z suchością gardła, kaszlem a nawet problemami trawiennymi. Przez swoje silne właściwości rozgrzewające znany jest również pod nazwą ognistego cydru. Przygotuj go raz i sięgaj zawsze, kiedy zajdzie taka potrzeba.

Przepis na rozgrzewający oxymel

Składniki:

  • 3/4 szklanki octu jabłkowego

  • 3/4 szklanki miodu

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 średnia cebula

  • niewielki kawałek korzenia imbiru

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

Jak zrobić oxymel w swojej kuchni?

Przygotuj poszczególne składniki na oxymel. Czosnek obierz i rozgnieć. Cebulę pokrój w kostkę, a imbir w cienkie plasterki. Przełóż wszystkie produkty do sporego słoika.

Zawartość słoja zalej płynnymi składnikami na oxymel. Dodaj także przyprawy. Następnie słój zakręć i porządnie wstrząśnij, aby wymieszać całość. Odstaw na okres ok. 4 tygodni.

Po upływie tego czasu odcedź płyn od stałym składników oxymelu. Powstałą miksturę przechowuj w lodówce. Spożywaj profilaktycznie raz dziennie w ilości 2-3 łyżek preparatu. Z oxymelu możesz także zrobić płukankę w przypadku pierwszych oznak drapania w gardle. Wzmacniający syrop przyrządzisz z dwóch prostych domowych składników. Słodki syrop z cebuli to klasyk w walce z przeziębieniem.

Canva /  HaraldBiebel
Canva / HaraldBiebel

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: