Wyśmienite pierogi dominikańskie. Farsz z białej kiełbasy nie ma sobie równych
Lubicie pierogi z mięsem? Jeśli chcecie skrócić czas ich przygotowania, zróbcie wyśmienite pierogi dominikańskie. Farsz z białej kiełbasy nie ma sobie równych i jest w zasadzie od razu gotowy. Tak naprawdę musicie zrobić tylko ciasto, nadziać je mięsem i ugotować. Proste, prawda?
Pierogi są naszym narodowym rarytasem. Każdy odwiedzający nas cudzoziemiec chce ich koniecznie spróbować i większość jest zachwycona ciastem z przeróżnymi nadzieniami.
Jednak na co dzień pierogi robimy rzadko. To dlatego, że są dość pracochłonne. Najpierw trzeba przygotować farsz, potem ciasto, a potem jeszcze ulepić pierogi. Dlatego postanowiliśmy ograniczyć wam nieco pracę i zrobić pierogi z farszem z białej kiełbasy.
Wyśmienite pierogi dominikańskie. Farsz z białej kiełbasy nie ma sobie równych
Składniki:
na farsz:
60 dag białej, surowej kiełbasy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka tartego chrzanu
na ciasto:
30 dag białego, mielonego sera
1 łyżka masła
1 jajko
szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej
Przygotowanie pierogów
Na farsz z kiełbasy usuń osłonkę. Mięso rozdrobnij widelce, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chrzan, dokładnie wymieszaj.
Na ciasto twaróg umieść w misce. Dodaj miękkie masło, jajko i szczyptę soli. Składniki wymieszaj, a potem dodaj do nich mąkę i zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto pierogowe podziel na kilka części. Każdą część cienko rozwałkuj, szklanką wkrój z ciasta krążki. Nadziewaj je farszem, dokładnie zlep brzegi.
Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 2 minuty, licząc od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Okraś je zrumienionym boczkiem.
W naszym serwisie znajdziesz też pomysły na inne pierogi. Sprawdź, jak przygotować pierogi z serem feta, a także, jak zrobić pierogi z mięsem po rosole.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Kultowa marynata do kurczaka według Magdy Gessler. Bardziej soczysty już być nie może
Inna niż wszystkie, pełna smaku i witamin wątróbka na poduszce z kiszonej kapusty
Ponadczasowy przepis babci Luby na lekkie pampuchy. Nie mają ani grama tłuszczu i cukru
Źródło: beszamel.se