Smakosze.pl Przepisy Babcia robiła najlepszy chrzan. Nie obeszło się bez 1 składnika, jest kluczowy
canva/gorchittza2012

Babcia robiła najlepszy chrzan. Nie obeszło się bez 1 składnika, jest kluczowy

4 kwietnia 2023

Chrzan jest jednym z popularniejszych dodatków do potraw świątecznych. W domowej wersji nie może zabraknąć octu winnego, który podkreśli smak korzenia i sprawi, że nie ściemnieje przy tarciu. Babcie doskonale zdawały sobie sprawę z jego roli. Musicie spróbować tego patentu.

Przepis na smakowity chrzan do dań

Wykonanie domowej wersji wyrobu jest bardzo proste. Możliwość doprawienie wedle uznania pozwoli wam przygotować przysmak o unikalnym smaku. Warto się skusić.

Składniki:

  • 300 g korzenia chrzanu
  • 30 ml octu winnego
  • 3 łyżki wrzątku
  • cukier i sól w ilości do smak

Lewandowska piecze babkę z samych zdrowych składników. Bez glutenu i sztucznych ulepszaczy smaku

Jak zrobić pyszny chrzan? Babciny przepis jest niezawodny

Zaczynamy od wyszorowania chrzanu pod bieżącą wodą. Obieramy korzenie i ścieramy je na tarce niewielkich oczkach. Do miski dodajemy ocet winny oraz wrzątek , uważając, by masa nie stała się zbyt rzadka. Sprawnie łączymy składniki.

Chrzan doprawiamy solą i cukrem wedle uznania. Jeśli uznamy, że jest mało kwaśny, możemy też dodać jeszcze trochę octu. Całość przenosimy do czystego, wyparzonego słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Do czego pasuje chrzan?

Pełen charakteru przysmak świetnie sprawdzi się z buraczkami w postaci smakowitej ćwikły. Można go też dodać do purée ziemniaczanego lub zupy z groszku zielonego. Podkreśli też wielkanocne przysmaki takie jak żurek czy jajka faszerowane.

Na naszej stronie znajdzie też przepisy na świąteczne klasyki. Sprawdźcie koniecznie patent na pyszną paschę . Być może skusi was również s ernik krakowski wykonany bez dodatku twarogu .

Chrzan podkreśli smak potraw.png
canva/Langan
Żadne kotlety. Wachowicz ze schabu robi polonezy. Oniemiejecie z zachwytu
Zapomnij o jarzynowej. Sałatka wiosenna jest zdrowsza i wygląda, jak marzenie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy