Babcia robiła najlepszy chrzan. Nie obeszło się bez 1 składnika, jest kluczowy
Chrzan jest jednym z popularniejszych dodatków do potraw świątecznych. W domowej wersji nie może zabraknąć octu winnego, który podkreśli smak korzenia i sprawi, że nie ściemnieje przy tarciu. Babcie doskonale zdawały sobie sprawę z jego roli. Musicie spróbować tego patentu.
Przepis na smakowity chrzan do dań
Wykonanie domowej wersji wyrobu jest bardzo proste. Możliwość doprawienie wedle uznania pozwoli wam przygotować przysmak o unikalnym smaku. Warto się skusić.
Składniki:
- 300 g korzenia chrzanu
- 30 ml octu winnego
- 3 łyżki wrzątku
- cukier i sól w ilości do smak
Jak zrobić pyszny chrzan? Babciny przepis jest niezawodny
Zaczynamy od wyszorowania chrzanu pod bieżącą wodą. Obieramy korzenie i ścieramy je na tarce niewielkich oczkach. Do miski dodajemy ocet winny oraz wrzątek , uważając, by masa nie stała się zbyt rzadka. Sprawnie łączymy składniki.
Chrzan doprawiamy solą i cukrem wedle uznania. Jeśli uznamy, że jest mało kwaśny, możemy też dodać jeszcze trochę octu. Całość przenosimy do czystego, wyparzonego słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Do czego pasuje chrzan?
Pełen charakteru przysmak świetnie sprawdzi się z buraczkami w postaci smakowitej ćwikły. Można go też dodać do purée ziemniaczanego lub zupy z groszku zielonego. Podkreśli też wielkanocne przysmaki takie jak żurek czy jajka faszerowane.
Na naszej stronie znajdzie też przepisy na świąteczne klasyki. Sprawdźcie koniecznie patent na pyszną paschę . Być może skusi was również s ernik krakowski wykonany bez dodatku twarogu .