Smakosze.pl Porady Babcia wytknęła mi błąd przy przygotowaniu przetworów. Teraz już go nie robię, weki w końcu przestały się psuć
canva/Daria Soldatkina

Babcia wytknęła mi błąd przy przygotowaniu przetworów. Teraz już go nie robię, weki w końcu przestały się psuć

22 sierpnia 2023

Przetwory czasami mi nie wychodziły i nie wiedziałam dlaczego. Na szczęście moja babcia zasugerowała pewną zmianę, która rozwiązała problem. Nauczyła mnie też jak pasteryzować słoiki. W ten sezon wejdę z pełną spiżarką.

Przygotowanie przetworów może być wyzwaniem

Z początku, zachęcona licznymi sukcesami, robiłam sporo dżemów i marynowałam warzywa. O i le jednak zjadane na bieżąco wyroby były bez zarzutu, partie zaniesione do piwnicy zepsuły się i musiałam je wyrzucić.

Długo wzbraniałam się przed ponownymi próbami przygotowywania weków. Jednak babcia namówiła mnie na wprowadzenie drobnych zmian i spróbowałam ponownie. Tym razem wszystko jest bez zarzutu. Co zrobiłam? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Przetwory już mi wychodzą.jpg
Dale Jackson, Pexels
Moja mama w niedzielę nie robi schabowych. Zastąpiła je tym daniem, nikt nie odejdzie od stołu bez dokładki

Moje przetwory są udane dzięki radom babci

Kluczową kwestią było coś, na co wcześniej kompletnie nie zwracałam uwagi, czyli jakość nakrętek. Co prawda wyparzałam je, ale nie sądziłam, iż mimo to mogą być odpowiedzialne za pleśń w przetworach.

Babcia poradziła mi, by każdorazowo kupować nowe wieczka i uniknąć w ten sposób nieszczelności, które sprzyjają psuciu się wyrobów. Poradziła też, bym pasteryzowała słoiki w piekarniku. Procedura jest bardzo prosta, więc od razu ją wdrożyłam.

Babcia zdradziła mi jak pasteryzować słoiki

Dobre przygotowanie naczyń na przetwory wymaga uruchomienia piekarnika. Przy upałach jest to nieprzyjemne, ale temperatura pracy to tylko 100 stopni Celsjusza. Babcia zdradziła, że po 25 minutach wyłącza urządzenie i pozostawia tam słoiki, aż ostygną. Da się to przeżyć.

Na naszej stronie znajdziecie kilka propozycji przetworów, które zachwycą nawet wybrednych . Sprawdźcie koniecznie dżem z cukinii i cytryn . Być może skuszą was też znakomite ogórki po cygańsku .

Wiem jak pasteryzować słoiki.jpg
canva/jatrax
Ten przepis na kapustę dała mi znajoma kucharka. Sekret jej smaku tkwi w 1 dodatku, nie warto go pomijać
To mój ulubiony sposób na śniadanie z jajek. Wystarczą 3 składniki i kilka minut, jajecznica się chowa
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy