Smakosze.pl Przepisy Babciny przepis na pomidorówkę z rosołu. Kluczem do sukcesu jest 1 trik
canva/arfo

Babciny przepis na pomidorówkę z rosołu. Kluczem do sukcesu jest 1 trik

29 marca 2022

Pomidorowa jest jedną z prostszych w przygotowaniu i lubianych zup. Nasze babcie przygotowywały ją na rosole, wcześniej podsmażając koncentrat pomidorowy na odrobinie masła. Dzięki prostemu patentowi zupa wychodzi niezwykle smaczna. Spróbujcie, a będziecie się zastanawiać, dlaczego dotychczas przyrządzaliście ją inaczej.

Pomidorowa w każdym domu wygląda nieco inaczej. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić ją w sycącej wersji z soczewicą i wyjątkowo aromatycznej z ziołami . T eraz ujawniamy sekret naszych babć, dzięki któremu zupa nabierze jeszcze głębszego pomidorowego smaku. Sprawdźcie koniecznie.

Przepis na babciną pomidorową na rosole

Składniki:

  • 1 litr rosołu

  • 150 g koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżeczki masła

  • 100 ml śmietanki 30%

  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Masło roztapiamy w garnku z grubym dnem. Na niewielkim ogniu podsmażamy koncentrat pomidory przez 5 minut. Następnie zalewamy go rosołem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy zupę przez kwadrans.

Próbujemy dania. Jeśli zupa jest nieco kwaśna, wsypujemy cukier. Zabielamy pomidorówkę. Do śmietany dodajemy odrobinę płynu z garnka i dokładnie mieszamy. Dopiero tak przygotowaną miksturę wlewamy stopniowo do garnka.

Gotujemy jeszcze przez chwilę i doprawiamy sola oraz pieprzem. Podajemy z makaronem, ryżem, lub zacierkami . Smacznego.

Wskazówka: przygotowując zupę na warzywnym bulionie, też uzyskacie smaczne danie, a będzie wegetariańskie. Zawsze możecie koncentrat podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek i pominąć śmietanę. Efekt będzie podobny, a zupy skosztują również weganie.

Pomidorowa będzie smaczna z dodatkiem makaronu
Pomidorowa będzie smaczna z dodatkiem makaronu

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kaprysykarolki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy