Banalnie prosty przepis na kopytka w sosie grzybowym, palce lizać
Pora na odświeżyć przepis na kopytka!
Kopytka ziemniaczane to bardzo popularne i niezwykle pyszne danie polskiej kuchni. Ziemniaki stanowią podstawę naszej rodzimej kuchni, a przyrządzić je można na wiele różnych sposobów – gotowane jako dodatek do dań głównych, „tłuczone”, puree z dodatkiem masła i mleka, jako kluski śląskie, kopytka, czy gnochii, choć te ostatnie zapożyczone są akurat z kuchni włoskiej. Kopytka pewno przyrządzałaś nieraz. W niniejszym artykule podam przepis na najpyszniejsze kopytka z sosem grzybowym jakie można zrobić!
Kopytka i grzyby – idealne połączenie.
Kopytka z sosem grzybowym można przyrządzić na mnóstwo sposobów. Kopytka ziemniaczane robimy z mączystych odmian ziemniaków, np. aster, augusta, czy ibis. Idealną wariacją do sosu grzybowego będą kopytka wegańskie z sojowego tofu i mąki ziemniaczanej i pszennej bądź wersję bezglutenową z mąką ryżową. Jak je przyrządzić?
Potrzebować będziemy:Tofu 200 g (jedno opakowanie)CytrynySólKsylitol 2 łyżkiMąka pszenna bądź ryżowa 70gMąka ziemniaczana 50g
Wyciskamy cytrynę, sok mieszamy z tofu, ksylitolem i solą w dużej misce i blendujemy. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną i jedną z wybranych przez nas mąk i zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta formułujemy 2 wałki i nożem tniemy je w kształt romba. Najlepiej zrobić to na przyprószonym mąką blacie.
Zagotowujemy garnek z wodą, solimy. Do wrzątku wrzucamy kopytka na ok. 5 minut i wyławiamy.
Oczywiście oprócz wegańskich i bezglutenowych kopytek istnieje też wersja tradycyjna – ziemniaczana, idealnie pasująca do sosu grzybowego.
Podstawowy przepis na kopytka ziemniaczane:1.5 kg ziemniaków3 szklanki mąki2 jajasól
Przygotowanie kopytek ziemniaczanych:
Umyte ziemniaki ugotować w mundurkach. Ugotowane obrać i zmielić bądź przecisnąć przez praskę. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę, sól i jajka. Masę ugnieść. Idealna konsystencja będzie bardziej sprężysta, niż zbita.
Ciasto najlepiej podzielić na blacie oprószonym mąką. Ciasto podzielić na dwa wałki, lekko spłaszczyć i pokroić w kształt romba.
Nastawić duży garnek z wodą, do wrzątku powoli wrzucać kopytka, zamieszać. Gotować ok. 2 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
Sos grzybowy – tradycyjny, czy nieco bardziej współczesny? Twój wybór!
Kiedy mamy już przygotowane kopytka pora wybrać odpowiedni sos grzybowy. Grzyby wbrew powszechnie panującej opinii nie są bez wartości odżywczych. Posiadają mnóstwo antyoksydantów i witamin, m.in. D, bardzo potrzebnej zimową i jesienną porą. Wachlarz wyboru grzybów do kopytek z sosem grzybowym jest niezwykle szeroki – grzyby leśne i hodowlane to skarb polskiej kuchni. Można użyć pieczarek, maślaków, prawdzików czyli borowików szlachetnych, czy kani. Grzybów do kopytek można użyć suszonych bądź świeżych. Suszone należy namoczyć w wodzie, w zależności od gatunku od kilku do kilkunastu godzin. Świeżych natomiast nie należy myć, ponieważ mogą nasiąknąć wodą i stracić swój aromat.
Składniki tradycyjnego sosu grzybowegoŚrednia miska wybranych przez nas grzybów (najlepiej sprawdzą się borowiki) – ok. 500gMała cebula2 ząbki czosnku60 g masła125 ml śmietanki 30% (nie śmietany!)2 łyżki oliwy5 łyżek białego winasól i pieprz do smakuposiekana natka pietruszki
Grzyby pokroić, cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie na patelni. Wlać wino do czosnku i cebuli i odparować płyn smażąc przez kilka minut. Dodać masło i grzyby i smażyć przez ok. 7 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Do ostudzonego płynu wlać śmietankę. Gotować ok. 2 minuty.Kopytka polać sosem grzybowym i posypać natką pietruszki.Gotowe!
Jeśli nie mamy ochoty na ciężki sos grzybowy, lub akurat jesteśmy na diecie polecam także jego lekką wersję, również idealną do kopytek.
Potrzebować będziemy:Ok. 0.5 kg grzybów leśnychCebulęOliwęSól, pieprzJogurt grecki/jogurt sojowyNatkę pietruszki
Grzyby ponownie należy namoczyć bądź oczyścić świeże. Grzyby kroimy. Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy grzyby – tak przygotowane składniki należy chwilę poddusić. Po chwili dolewamy wodę i gotujemy ok. 20 minut. Sos studzimy dolewamy gęstego jogurtu, doprawiamy i oblewamy kopytka. Można obsypać natką pietruszki. Smacznego!
Jeszcze słowo o kopytkach z sosem grzybowym.
Kopytka z sosem grzybowym to na pewno ciekawa pozycja obiadowa, zdrowa, pożywna i w zależności od nastroju – bezglutenowa, wegańska, czy dietetyczna. Każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. A przecież trzeba do czegoś wykorzystać wszystkie grzyby zebrane przez członków rodziny wczesną jesienią. Na pewno nie pożałujesz kopytek z sosem grzybowym!