Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Banalnie prosty trick na budyń bez grudek

Banalnie prosty trick na budyń bez grudek

Budyń w miseczce
canva/pixelshot

Budyń kojarzy nam się z dzieciństwem. Każdy chyba miał okazję spróbować tego pysznego specjału. Mimo trzymania się instrukcji przyrządzania czasem zdarzało się, że w budyniu obecne były grudki. Staranne mieszanie wystarcza bowiem tylko jeśli zastosujemy prosty patent, który pozwolić rozbić je wszystkie. Jest naprawdę sprytny choć nieoczywisty.

Zazwyczaj budyń przygotowujemy, wykorzystując gotowy proszek i używamy go dokładnie tak, jak zalecił producent. Bywa, że to postępowanie nie wystarcza i, mimo iż dokładnie mieszamy masę, grudki i tak powstają.

Aby uzyskać jednolitą masę budyniową, wystarczy zmienić jedną rzecz — zawartość garnka wymieszać za pomocą widelca. Ta technika sprawi, że uzyskacie budyń o wymarzonej konsystencji. Widelec bowiem lepiej sprawdza się w rozbijania zbitych fragmentów masy.

Niezawodny przepis na gładki domowy budyń

Składniki:

  • 0,5 l mleka

  • 5 żółtek

  • ¼ szklanka mąki ziemniaczanej

  • ⅓ szklanki cukru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Do garnka wysypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy. Dodajemy do nich żółtka i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Nie przerywając mieszania, do naczynia stopniowo wlewamy mleko.

Garnek stawiamy na kuchence. Masę podgrzewamy i mieszamy widelcem, aż do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji. Gdy się zagotuje, przelewamy do miseczek i studzimy. Podajemy ze świeżymi owocami. Smacznego.

Po przepisy na inne pyszne desery zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam wiele pomysłów na ciasta z dodatkiem budyniów. Wypróbujcie koniecznie recepturę na domowe drożdżówki z budyniem albo ciasto od Jakuba Kuronia, a skradniecie serca waszych gości.

Wlewanie masy do miski
Budyń zawsze rozlewamy do misek i podajemy wystudzony

Źródło zdjęcia: canva/Slatan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram