Banalnie prosty trick na budyń bez grudek
Budyń kojarzy nam się z dzieciństwem. Każdy chyba miał okazję spróbować tego pysznego specjału. Mimo trzymania się instrukcji przyrządzania czasem zdarzało się, że w budyniu obecne były grudki. Staranne mieszanie wystarcza bowiem tylko jeśli zastosujemy prosty patent, który pozwolić rozbić je wszystkie. Jest naprawdę sprytny choć nieoczywisty.
Zazwyczaj budyń przygotowujemy, wykorzystując gotowy proszek i używamy go dokładnie tak, jak zalecił producent. Bywa, że to postępowanie nie wystarcza i, mimo iż dokładnie mieszamy masę, grudki i tak powstają.
Aby uzyskać jednolitą masę budyniową, wystarczy zmienić jedną rzecz — zawartość garnka wymieszać za pomocą widelca. Ta technika sprawi, że uzyskacie budyń o wymarzonej konsystencji. Widelec bowiem lepiej sprawdza się w rozbijania zbitych fragmentów masy.
Niezawodny przepis na gładki domowy budyń
Składniki:
0,5 l mleka
5 żółtek
¼ szklanka mąki ziemniaczanej
⅓ szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Do garnka wysypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy. Dodajemy do nich żółtka i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Nie przerywając mieszania, do naczynia stopniowo wlewamy mleko.
Garnek stawiamy na kuchence. Masę podgrzewamy i mieszamy widelcem, aż do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji. Gdy się zagotuje, przelewamy do miseczek i studzimy. Podajemy ze świeżymi owocami. Smacznego.
Po przepisy na inne pyszne desery zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam wiele pomysłów na ciasta z dodatkiem budyniów. Wypróbujcie koniecznie recepturę na domowe drożdżówki z budyniem albo ciasto od Jakuba Kuronia, a skradniecie serca waszych gości.
Źródło zdjęcia: canva/Slatan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Szybkie kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Unikaj 1 błędu, a wyjdą miękkie i delikatne
Jak szybko rozmrozić mięso? 1 metoda bije na głowę pozostałe
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: newsy.gotujmy