Bez prażenia jabłek, bez pieczenia, tak robię szarlotkę. Nie zostaje nawet okruszek, rodzina prosi o więcej
Szarlotkę można zrobić na wiele sposobów. Znakomite ciasto bez pieczenia, które dziś wam zaproponuję, skusi nawet wybrednych. Jest tak smaczne, że moja rodzina zjada je w tempie ekspresowym. Wykonanie nie sprawi wam trudu.
Niesamowicie smaczną szarlotkę zrobicie w kilka chwil
Jeżeli podobnie jak ja nie lubicie wyrabiać ciast albo po prostu nie macie piekarnika, szarlotka w wersji bez pieczenia z pewnością wam się spodoba. Prosty w wykonaniu deser wymaga jedynie cierpliwości. Smak jednak wart jest poświęconego czasu.
Składniki:
- 200 g biszkoptów
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 200 ml wody
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
- 6 g żelatyny
- 60 ml wody
- 400 ml śmietany kremówki
- 50 g cukru pudru
- esencja waniliowa
Z kilku prostych produktów, które znajdziecie w niemal każdym sklepie, z łatwością wyczarujecie pyszny deser dla całej rodziny. Wykonanie jest bardzo proste. Szczegółowo opisujemy je w dalszej części artykułu.
Jak zrobić wyśmienitą szarlotkę bez pieczenia?
Zaczynam od obrania jabłek i starcia ich na tarce o średnich oczkach. Owoce wkładam do garnka i wlewam wodę. Duszę na średnim ogniu przez kwadrans. W międzyczasie formie układam papier do pieczenia, a na nim warstwę biszkoptów.
Gdy już jabłka zmiękną i puszczą nieco soku, dodaję do nich galaretki. Mieszam, aż się rozpuszczą , a następnie przenoszę masę jabłkową na biszkopty i wyrównuję wierzch owocowej warstwy. Układam kolejny poziom ciastek i przenoszę całość do lodówki.
Po 3-4 godzinach przystępuję do przygotowania kremu śmietanowego. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam na 10 minut do ostygnięcia. Zimną kremówkę ubijam z cukrem i esencją waniliową, a następnie 1 łyżkę masy przenoszę do żelatyny, by ją zahartować.
Mieszam z nią pozostałą porcję nabiału, a następnie całość układam na biszkoptach. Wyrównuję wierzch ciasta bez pieczenia i ponownie wstawiam je do lodówki. Wcześniej ozdabiam wedle uznania np. pokruszonymi biszkoptami lub wiórkami czekolady.
Jak podać szarlotkę bez pieczenia?
Ciasto po wyjęciu z lodówki jest już gotowe do podania. Świetnie pasuje zarówno do czarnej kawy, jak i dowolnej herbaty. Można dodatkowo polać je sosem czekoladowym lub zaserwować inne duszone owoce.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na ciasta bez pieczenia. Oprócz szarlotki warto spróbować galaretkowca . Być może też skusi was prosta receptura na deser 3 bit .