Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 24.09.2023 08:09

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

cytryna do gotowanych jajek
Canva / franhermenegildo ; Canva / Tima Mirochnishenko

Zdarza ci się gotować jajka na twardo? Z pewnością przyda ci się ta sztuczka. niewiele osób wie, że do garnka z wodą warto dorzucić niewielki kawałek cytryny. Rezultaty zachwycają za każdym razem.

Gotowanie jajek nigdy nie było prostsze

Zdawać by się mogło, że nie ma łatwiejszej rzeczy, niż ugotowanie jajek. Jednak nawet ta prosta czynność kuchenna ma swoje tajemnice. Większość osób nie ma pojęcia, że do tego produktu warto dodać odrobinę cytryny. Dzięki temu powszechny problem zniknie, jak ręką odjął.

Każdy, kto choć raz gotował jajka, spotkał się z irytującą rzeczą. Pękające podczas gotowania skorupki spędzają sen z powiek niejednej gospodyni domowej. Skutecznym sposobem na nie jest niewielki nawet kawałek cytrusa dodany do garnka. Na tym jednak niezwykłe właściwości cytryny się nie kończą.

plastry cytryny.jpg
Canva / MiraCosic z Pixabay
Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam

Co daje cytryna w garnku z jajkami?

Cytryna jest bardzo popularnym produktem w wielu polskich kuchniach. Używamy jej do herbaty, zimnych napojów, a nawet do sprzątania. O jej właściwościach, które opisujemy poniżej prawie nikt jednak nie wie. Gwarantujemy, że warto się z nimi zapoznać.

Kwaśny, żółty owoc to nie tylko dodatek do picia i deserów. Idealnie sprawdzi się również podczas gotowania jajek. Jeśli podczas tej czynności borykasz się z pękającymi skorupkami, możesz raz na zawsze zapomnieć o tej przypadłości. Jak to zrobić? To prostsze, niż można sobie wymarzyć.

Do wody w której gotują się jajka, dodaj kawałek cytryny. Wystarczy już 1 średniej grubości plasterek. Sok z owocu możesz też wycisnąć bezpośrednio do wrzątku. Dzięki temu skorupka nie popęka podczas gotowania.

Co jeszcze daje cytryna dodana do gotowania jajek?

Kolejnym problemem, z którym spotykamy się podczas gotowania jajek jest ich obieranie. Na pewno nie raz użeraliście się ze skorupką, która za nic nie chce odejść od ugotowanego jajka. Weźcie cytrynę, a ten problem zniknie z waszej kuchni raz na zawsze. Jak? Już tłumaczymy.

Przed ugotowaniem jajek z dodatkiem cytryny, potrzyj ich skorupki kawałkiem owocu. Następnie włóż je do garnka i gotuj, tak jak zwykle. Obieranie jajek jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Ta kuchenna sztuczka na stałe zagości w twojej kuchni. Do prostego obierania jajek możesz użyć tej wyjątkowej sztuczki z łyżką. Nie zapomnij o tej czynności po przyniesieniu jajek ze sklepu do domu.

obieranie jajka.jpg
Canva / vinicef