Smakosze.pl

Canva / franhermenegildo ; Canva / Tima Mirochnishenko

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

24 Września 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Zdarza ci się gotować jajka na twardo? Z pewnością przyda ci się ta sztuczka. niewiele osób wie, że do garnka z wodą warto dorzucić niewielki kawałek cytryny. Rezultaty zachwycają za każdym razem.

Gotowanie jajek nigdy nie było prostsze

Zdawać by się mogło, że nie ma łatwiejszej rzeczy, niż ugotowanie jajek. Jednak nawet ta prosta czynność kuchenna ma swoje tajemnice. Większość osób nie ma pojęcia, że do tego produktu warto dodać odrobinę cytryny. Dzięki temu powszechny problem zniknie, jak ręką odjął.

Każdy, kto choć raz gotował jajka, spotkał się z irytującą rzeczą. Pękające podczas gotowania skorupki spędzają sen z powiek niejednej gospodyni domowej. Skutecznym sposobem na nie jest niewielki nawet kawałek cytrusa dodany do garnka. Na tym jednak niezwykłe właściwości cytryny się nie kończą.

plastry cytryny.jpg
Canva / MiraCosic z Pixabay
Ziemniaki pieczone w jogurcie

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam

CZYTAJ DALEJ

Co daje cytryna w garnku z jajkami?

Cytryna jest bardzo popularnym produktem w wielu polskich kuchniach. Używamy jej do herbaty, zimnych napojów, a nawet do sprzątania. O jej właściwościach, które opisujemy poniżej prawie nikt jednak nie wie. Gwarantujemy, że warto się z nimi zapoznać.

Kwaśny, żółty owoc to nie tylko dodatek do picia i deserów. Idealnie sprawdzi się również podczas gotowania jajek. Jeśli podczas tej czynności borykasz się z pękającymi skorupkami, możesz raz na zawsze zapomnieć o tej przypadłości. Jak to zrobić? To prostsze, niż można sobie wymarzyć.

Do wody w której gotują się jajka, dodaj kawałek cytryny. Wystarczy już 1 średniej grubości plasterek. Sok z owocu możesz też wycisnąć bezpośrednio do wrzątku. Dzięki temu skorupka nie popęka podczas gotowania.

Co jeszcze daje cytryna dodana do gotowania jajek?

Kolejnym problemem, z którym spotykamy się podczas gotowania jajek jest ich obieranie. Na pewno nie raz użeraliście się ze skorupką, która za nic nie chce odejść od ugotowanego jajka. Weźcie cytrynę, a ten problem zniknie z waszej kuchni raz na zawsze. Jak? Już tłumaczymy.

Przed ugotowaniem jajek z dodatkiem cytryny, potrzyj ich skorupki kawałkiem owocu. Następnie włóż je do garnka i gotuj, tak jak zwykle. Obieranie jajek jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Ta kuchenna sztuczka na stałe zagości w twojej kuchni. Do prostego obierania jajek możesz użyć tej wyjątkowej sztuczki z łyżką . Nie zapomnij o tej czynności po przyniesieniu jajek ze sklepu do domu .

obieranie jajka.jpg
Canva / vinicef
zdrowa zupa

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła

CZYTAJ DALEJ
makaron na obiad

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >