Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę pierś z kurczaka i obieraczkę do warzyw. Patent jak z najlepszej restauracji
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 07.12.2024 15:35

Biorę pierś z kurczaka i obieraczkę do warzyw. Patent jak z najlepszej restauracji

obiad z kurczaka
fot. facebook.com/Smaczny

Ten kurczak w cieście wygląda inaczej niż wszystkie, jakich kiedykolwiek próbowaliśmy. Przez prosty trik nabiera on nieoczekiwanej formy. Powstaje niezwykłe ciasto, które można też nazywać zapiekanką. Czytaj dalej, a już za chwilę wszystko będzie jasne jak słońce.

Zapiekanka ze struganym kurczakiem na obiad

Profesjonalni kucharze mają najrozmaitsze sztuczki, które sprawiają czasem, że danie nie jest tym, czym wydaje się na pierwszy rzut oka. Żeby to osiągnąć mają jednak równie profesjonalne narzędzia i techniki oraz olbrzymie kuchnie z przestrzenią do eksperymentów. My, maluczcy, musimy sobie radzić inaczej.

Oto jeden z pomysłów na nietypowe danie z użyciem domowych środków. Pierś z kurczaka oprawiamy w nim obieraczką do warzyw. Jeśli mięso jest dobrze zamrożone, łatwo da się podzielić na małe strużynki, które wzbogacą smak zwykłego ciasta.

ciasto z mozzarellą
fot. facebook.com/Smaczny
Tak oszukują producenci mięsa. Wystarczy 1 czynność w sklepie, aby się nie nabrać na ich sztuczki

Kurczak zapieczony w cieście

Przedstawiamy tu przepis na proste ciasto serowe – ze startą mozzarellą, podane jako zapiekanka. Ilustracje pochodzą z podobnego filmu na facebookowym kanale Smaczne. Samą metodę obrabiania kurczaka można stosować częściej – np. w babce ziemniaczanej.

Składniki

  • 1 duża pierś z kurczaka – zamrożona
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 80 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g mozzarelli
  • 2 pomidory
  • Sól, pieprz, tymianek i oregano

Zapiekana pierś z kurczaka

Do miski wybijamy jajko i roztrzepujemy z mlekiem. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie przesiewamy do środka mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy rózgą na jednolitą masę.

Na tarce o drobnych okach ścieramy mozzarellę. Połowę dodajemy do ciasta i mieszamy widelcem. Ma utworzyć z ciastem jednolitą masę.

W rondelku gotujemy wodę i osalamy lekko. Kurczaka wyjmujemy z zamrażarki i obieraczką do warzyw ścinamy z niego wióry nad rondelkiem, by wpadały do wody. Gotujemy je przez chwilę i wyjmujemy na sitko łyżką cedzakową.

Kiedy kurczak dokładnie odcieknie z wody (można wytrzeć go dodatkowo ręcznikiem papierowym), przekładamy go do masy. Wszystko mieszamy i wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy plastry pomidora, posypujemy oregano i resztą startego sera.

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut. Podajemy razem z sałatką.

Wypróbuj też przepisy na kotlety z bakłażana Tomasza Strzelczyka i mielone Ewy Wachowicz.

zapiekanka z kurczakiem
fot. facebook.com/Smaczny