Biorę pierś z kurczaka i tylko 3 dodatki. Wszyscy błagają o dokładki tego sosu
Pierś z kurczaka nigdy nie smakowała lepiej. Poznaj prosty przepis na sos z tego mięsa i zaskocz domowników tym obiadem. Smak zachwyci każdego, na pewno poproszą o dokładkę. Zrób to danie, a o wszystkich jego zaletach przekonasz się sama. Smak jest wart tej próby.
Proste danie, a obłędny smak
Pierś z kurczaka jest jednym z najczęściej wybieranych mięs. Sposobów jego przygotowania jest tak wiele, że nie sposób wymienić ich wszystkich. Jednak najlepszy z nich poznasz w dalszej części artykułu.
To tam znajduje się przepis , dzięki któremu w łatwy sposób przygotujesz tanie i szybkie danie dla całej rodziny. Najlepsze jest jednak to, że ten sos pasuje do wszystkiego. Możesz łączyć go zarówno z ziemniakami, jak i kaszą, ryżem lub czymkolwiek chcesz, a i tak za każdym razem smakuje wybornie. Wszystko dzięki smakowitym duszeniu mięsa w śmietanie. Koniecznie musisz wypróbować ten sposób.
Tylko kilka składników
Smak sosu bierze się przede wszystkim z użytych składników. Oprócz mięsa potrzebujesz na dobrą sprawę tylko śmietany, cebuli i pieczarek. To głównie one nadają całości wyrazistości i odpowiedniej konsystencji. Niezbędne produkty umieszczono na liście poniżej. Sprawdź, co jest niezbędne, a później zapoznaj się z przepisem. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Essen Rezepte , który znajduje się w serwisie YouTube.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 4 łyżki masła
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczkę suszonego
- 2 łyżki mąki
- 700 ml bulionu
- 160 ml śmietany 18%
- 1 pęczek natki pietruszki
- pieprz
- sól
Przepis na sos z piersi kurczaka
Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka przypraw pieprzem oraz solą. Cebulę posiekaj w cienkie piórka, a pieczarki obierz i pokrój w plastry o średniej grubości. Na patelni rozpuść masło, a następnie obsmaż na nim mięso.
Kiedy będzie gotowe, zdejmij je z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Kiedy będzie gotowa, dodaj pieczarki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość przypraw gałązkami tymianku i liśćmi laurowymi i dokładnie wymieszaj.
Kiedy całość się podsmaży, a pieczarki zmiękną, wsyp mąkę, odrobinę pieprzu, soli i wlej bulion. Wymieszaj składniki i ułóż w nich podsmażone wcześniej piersi z kurczaka. Sos duś pod przykryciem przez około 10 minut . Dodaj śmietanę. Po tym czasie ściągnij pokrywkę i całość gotuj jeszcze przez ok. 20 minut do zgęstnienia sosu. Na koniec wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i gotowe. Taki sos podawaj na obiad, a z całą pewnością domownicy poproszą o niejedną dokładkę. Sprawdź, jaki sernik na zimno przygotować na Dzień Ojca oraz poznaj przepis na niezwykłą kolację z ciasta francuskiego .