Smakosze.pl Przepisy Biorę pierś z kurczaka i tylko 3 dodatki. Wszyscy błagają o dokładki tego sosu
Fot. YouTube/Essen Rezepte

Biorę pierś z kurczaka i tylko 3 dodatki. Wszyscy błagają o dokładki tego sosu

20 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pierś z kurczaka nigdy nie smakowała lepiej. Poznaj prosty przepis na sos z tego mięsa i zaskocz domowników tym obiadem. Smak zachwyci każdego, na pewno poproszą o dokładkę. Zrób to danie, a o wszystkich jego zaletach przekonasz się sama. Smak jest wart tej próby.

Proste danie, a obłędny smak

Pierś z kurczaka jest jednym z najczęściej wybieranych mięs. Sposobów jego przygotowania jest tak wiele, że nie sposób wymienić ich wszystkich. Jednak najlepszy z nich poznasz w dalszej części artykułu.

To tam znajduje się przepis , dzięki któremu w łatwy sposób przygotujesz tanie i szybkie danie dla całej rodziny. Najlepsze jest jednak to, że ten sos pasuje do wszystkiego. Możesz łączyć go zarówno z ziemniakami, jak i kaszą, ryżem lub czymkolwiek chcesz, a i tak za każdym razem smakuje wybornie. Wszystko dzięki smakowitym duszeniu mięsa w śmietanie. Koniecznie musisz wypróbować ten sposób.

pieczarki.jpg
Fot. YouTube/Essen Rezepte
Przenigdy nie wyrzucaj skórek z ogórków. Odstraszą ogrodowego szkodnika

Tylko kilka składników

Smak sosu bierze się przede wszystkim z użytych składników. Oprócz mięsa potrzebujesz na dobrą sprawę tylko śmietany, cebuli i pieczarek. To głównie one nadają całości wyrazistości i odpowiedniej konsystencji. Niezbędne produkty umieszczono na liście poniżej. Sprawdź, co jest niezbędne, a później zapoznaj się z przepisem. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Essen Rezepte , który znajduje się w serwisie YouTube.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 łyżki masła
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczkę suszonego
  • 2 łyżki mąki
  • 700 ml bulionu
  • 160 ml śmietany 18%
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przepis na sos z piersi kurczaka

Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka przypraw pieprzem oraz solą. Cebulę posiekaj w cienkie piórka, a pieczarki obierz i pokrój w plastry o średniej grubości. Na patelni rozpuść masło, a następnie obsmaż na nim mięso.

Kiedy będzie gotowe, zdejmij je z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Kiedy będzie gotowa, dodaj pieczarki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość przypraw gałązkami tymianku i liśćmi laurowymi i dokładnie wymieszaj.

Kiedy całość się podsmaży, a pieczarki zmiękną, wsyp mąkę, odrobinę pieprzu, soli i wlej bulion. Wymieszaj składniki i ułóż w nich podsmażone wcześniej piersi z kurczaka. Sos duś pod przykryciem przez około 10 minut . Dodaj śmietanę. Po tym czasie ściągnij pokrywkę i całość gotuj jeszcze przez ok. 20 minut do zgęstnienia sosu. Na koniec wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i gotowe. Taki sos podawaj na obiad, a z całą pewnością domownicy poproszą o niejedną dokładkę. Sprawdź, jaki sernik na zimno przygotować na Dzień Ojca oraz poznaj przepis na niezwykłą kolację z ciasta francuskiego .

sos.jpg
Fot. YouTube/Essen Rezepte
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy