Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Błyskawiczne ciasto bez mleka - cudowny czekoladowy deser
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.10.2021 02:00

Błyskawiczne ciasto bez mleka - cudowny czekoladowy deser

Błyskawiczne ciasto bez mleka - cudowny czekoladowy deser
canva/pixelshot

Ciasto bez mleka i jajek jest świetnym pomysłem na cudowny, czekoladowy deser dla całej rodziny. Ciasto ma doskonały smak, jest puszyste, delikatne i wilgotne w środku. Ciasto polane jest polewą czekoladową z kakao, wody i cukru pudru, aby dodatkowo je osłodzić i wzmocnić wyjątkowy smak. Poznaj przepis na błyskawiczne ciasto bez mleka.

Błyskawiczne ciasto bez mleka i nabiału jest świetną alternatywą dla klasycznych ciast. Jest mocno czekoladowe, smaczne, a polewa czekoladowa powoduje, że deser wprost rozpływa się w ustach. Ciasto jest gotowe po godzinie od rozpoczęcia przygotowania, możesz więc je upiec, kiedy tylko najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

Do przygotowania ciasta wykorzystuję mąkę tortową typu 450, ponieważ jest drobno przesiana i doskonale nadaje się do wypieków. Polewę przygotowałam bez mleka i bez śmietany. Polewa jest aksamitna, smaczna i delikatnie błyszcząca, doskonała do ciasta i o wiele mniej kaloryczna, niż tradycyjna polewa przygotowana na śmietance i tabliczce czekolady.

Przepis na błyskawiczne ciasto bez mleka

Składniki na ciasto w tortownicy o średnicy 20 cm:

  • 750 g mąki tortowej typ 450

  • 4 łyżki kakao

  • 100 ml oleju roślinnego

  • 250 g cukru

  • 250 ml wody

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

  • 100 g cukru pudru

  • 3 łyżki kakao

  • 50 ml wody

Jak przygotować ciasto bez mleka?

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Do miski wlej wodę, olej, cukier, cukier wanilinowy i miksuj na wysokich obrotach. Wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj łyżką, do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wyłóż na tortownicę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 35-40 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do przestygnięcia.

Przygotuj polewę: wszystkie składniki włóż do małego garnka, gotuj na wolnym ogniu i mieszaj do uzyskania polewy czekoladowej. Lekko przestudzoną wylej na ciasto i wstaw do lodówki na godzinę.

Smacznego.