Smakosze.pl

Canva / wideonet ; Instagram / @magdagessler_official

Poznaliśmy tajemnicę słynnego tatara Magdy Gessler. To ćwierć szklanki płynu

10 Lutego 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Magda Gessler szczyci się przygotowywaniem najlepszego tatara w Polsce. Przysmak ten był punktem programu w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji. Przepis ujrzał światło dziennie i dziś możemy przygotować takiego samego tatara również w domowym zaciszu. Aby mięso było delikatne i apetyczne, należy w czasie wyrabiania dolać do niego ok. 50 ml zimnej wody.

Twardy, zbity befsztyk tatarski to na talerzu żadna rewelacja. Tym bardziej, że mięso użyte do jego przyrządzenia do najtańszych nie należy. Okazuje się, że wszystkie problemy w kwestii tatara rozwiąże ćwierć szklanki ziemnej wody. Magda Gessler zdradziła, że prosty dodatek ma niebanalne znaczenie.

Jaką rolę w tatarze odgrywa ta odrobina wody? Płyn przede wszystkim pozwala spulchnić mięso, dzięki czemu ma ono delikatną strukturę i jest przyjemne w konsumpcji. Ponadto ułatwia wrobienie masy, a także utrwala apetyczną, czerwoną barwę. Wlej wodę do tatara, a od razu zauważysz różnicę.

Przepis na tatar według Magdy Gessler

Składniki:
  • 500 g polędwicy wołowej

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1/4 szklanki wody mineralnej

  • 1 cebula

  • 2 żółtka jajka + 1 żółtko do podania

  • czarne oliwki

  • sól

  • pieprz

Najlepszy tatar Magdy Gessler krok po kroku

Mięso na tatar oczyść z błon, opłucz, osusz i bardzo drobno posiekaj. Dopuszczalne jest także dwukrotne zmielenie wołowiny w maszynce. Następnie przełóż ją do miski, dodaj olej, zimną wodę, 2 żółtka oraz przyprawy do smaku.

Składniki na tatar wyrabiaj dłonią. Powinno to zająć przynajmniej kilka minut, aby całość dobrze się połączyła i napowietrzyła. Właściwie wyrobiony tatar ma gładką, jednolitą konsystencję.

Wymieszane mięso podziel na 2-3 porcje. Każdą z nich uformuj w krążek, na środku robiąc niewielkie wgłębienie. W utworzony dołek delikatnie włóż surowe żółtko jajka, a na nim połóż pojedynczy plasterek czarnej oliwki.

Pozostałą część oliwek oraz cebulę drobno posiekaj. Dodatki rozłóż dookoła mięsa. Tatar możesz podawać także z marynowanymi grzybkami, ogórkami kiszonymi i świeżym pieczywem. Najlepszy tatar Magdy Gessler gotowy jest do podania.

Tomasz Strzelczyk robi tatara inaczej, niż wszyscy . Bezmięsny tatar z suszonych pomidorów bez trudu dorównuje smakiem klasycznej wersji .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchenne Rewolucje

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >