Poznaliśmy tajemnicę słynnego tatara Magdy Gessler. To ćwierć szklanki płynu
Magda Gessler szczyci się przygotowywaniem najlepszego tatara w Polsce. Przysmak ten był punktem programu w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji. Przepis ujrzał światło dziennie i dziś możemy przygotować takiego samego tatara również w domowym zaciszu. Aby mięso było delikatne i apetyczne, należy w czasie wyrabiania dolać do niego ok. 50 ml zimnej wody.
Twardy, zbity befsztyk tatarski to na talerzu żadna rewelacja. Tym bardziej, że mięso użyte do jego przyrządzenia do najtańszych nie należy. Okazuje się, że wszystkie problemy w kwestii tatara rozwiąże ćwierć szklanki ziemnej wody. Magda Gessler zdradziła, że prosty dodatek ma niebanalne znaczenie.
Jaką rolę w tatarze odgrywa ta odrobina wody? Płyn przede wszystkim pozwala spulchnić mięso, dzięki czemu ma ono delikatną strukturę i jest przyjemne w konsumpcji. Ponadto ułatwia wrobienie masy, a także utrwala apetyczną, czerwoną barwę. Wlej wodę do tatara, a od razu zauważysz różnicę.
Przepis na tatar według Magdy Gessler
Składniki:
500 g polędwicy wołowej
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki wody mineralnej
1 cebula
2 żółtka jajka + 1 żółtko do podania
czarne oliwki
sól
pieprz
Najlepszy tatar Magdy Gessler krok po kroku
Mięso na tatar oczyść z błon, opłucz, osusz i bardzo drobno posiekaj. Dopuszczalne jest także dwukrotne zmielenie wołowiny w maszynce. Następnie przełóż ją do miski, dodaj olej, zimną wodę, 2 żółtka oraz przyprawy do smaku.
Składniki na tatar wyrabiaj dłonią. Powinno to zająć przynajmniej kilka minut, aby całość dobrze się połączyła i napowietrzyła. Właściwie wyrobiony tatar ma gładką, jednolitą konsystencję.
Wymieszane mięso podziel na 2-3 porcje. Każdą z nich uformuj w krążek, na środku robiąc niewielkie wgłębienie. W utworzony dołek delikatnie włóż surowe żółtko jajka, a na nim połóż pojedynczy plasterek czarnej oliwki.
Pozostałą część oliwek oraz cebulę drobno posiekaj. Dodatki rozłóż dookoła mięsa. Tatar możesz podawać także z marynowanymi grzybkami, ogórkami kiszonymi i świeżym pieczywem. Najlepszy tatar Magdy Gessler gotowy jest do podania.
Tomasz Strzelczyk robi tatara inaczej, niż wszyscy. Bezmięsny tatar z suszonych pomidorów bez trudu dorównuje smakiem klasycznej wersji.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sałatka jarzynowa już Ci się znudziła? Meksykańską oczarujesz domowników i gości
Natrzyj i upiecz podlewając uwielbianym napojem. Domowy boczek na kanapki robi się niemal sam
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Kuchenne Rewolucje