Smakosze.pl Przepisy Bosko kremowe ziemniaczane purée z nutą czosnku wg. Magdy Gessler
TRICOLORS/East News, canva/bhofack2

Bosko kremowe ziemniaczane purée z nutą czosnku wg. Magdy Gessler

27 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez ziemniaków, od czasu do czasu możecie z nich zrobić purée. Jak? Skorzystajcie z przepisu Magdy Gessler na bosko kremowe ziemniaczane purée z nutą czosnku. Z pewnością będziecie nim zachwyceni, podobnie jak my. Jest szansa, że zniknie z talerzy szybciej, niż reszta posiłku.

Na polskich stołach królują ziemniaki. Dla większości osób są nieodzownym dodatkiem do obiadu. Zwykle podajemy je gotowane, wprost z wody. Jednak czasami można pokusić się o przygotowanie purée. Jest bardzo proste do zrobienia, zwłaszcza jeśli skorzystacie z przepisu znanej restauratorki.

Bosko kremowe ziemniaczane purée z nutą czosnku wg Magdy Gessler

Składniki:

  • ok. 50 dag ziemniaków

  • 1 główka czosnku

  • oliwa z oliwek

  • 200 ml śmietany 36 proc.

  • 10 dag masła

  • 25 dag twarogu

  • sól, pieprz

Przygotowanie purée

Z główki czosnku odkrój czapeczkę, tak by wszystkie ząbki zostały odsłonięte. Czosnek posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Przykryj folią do pieczenia, piecz ok. 45 minut w 200 st. C.

Ziemniaki wyszoruj, opłucz, ugotuj w mundurkach, wystudź. Obierz, zmiksuj, przełóż do rondla.

Do ziemniaków dodaj śmietanę oraz upieczony, roztarty czosnek. Masę wymieszaj, podgrzewaj przez 30 sekund.

Do purée dodaj masło i zmiksowany twaróg. Mieszaj energicznie, aż dokładnie połączą się z ziemniakami. Purée dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na pyszne ziemniaki do obiadu. Zobacz, jak przygotować pieczone ziemniaki , a także jak zrobić krokiety ziemniaczane .

czosnek
czosnek

Źródło zdjęcia: canva/Gitanna

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smakizycia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy