Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Brzmi jak ponury żart, banany mogą zniknąć ze sklepowych półek. Powód zasmuca

Brzmi jak ponury żart, banany mogą zniknąć ze sklepowych półek. Powód zasmuca

Banany znikną
canva/Ryan McGuire

Banany są zdrowe i pasują do wielu deserów. Dla fanów tych owców mamy jednak złe wieści. Istnieją obawy, że ich ilość w sklepach może znacznie zmaleć. Wiemy dlaczego.
 

Banany są obecne w naszej kuchni

Sięganie po banany stało się dla nas naturalne. Owoce te zawierają znaczne ilości potasu, magnez i witamin takich jak C, B6 czy K. Co więcej, dzięki nim w prosty sposób możemy dostarczyć dużej dawki sporo energii.

Korzyści z regularnego spożywania bananów są ogromne. Nic więc dziwnego, że już od dłuższego czasu owoce są w Polsce dostępne przez cały rok, choć ich uprawa na terenie naszego kraju jest utrudniona. Niebawem może się to niestety zmienić.

Mniej bananów.jpg
canva/GabiSanda, Pixabay
Gessler bezlitośnie wytknęła Polakom błąd w przyrządzaniu krokietów. Przez niego nadają się do kosza

Będzie mniej bananów

W ostatnim czasie najpopularniejsze banany odmiany Cavendish zaczęła dziesiątkować groźna choroba panamska. Rośliny są atakowane przez grzyby, które uniemożliwiają korzeniom wchłanianie wody, a tym samym sprawny przebieg procesu fotosyntezy. W konsekwencji dochodzi do obumierania drzew.

Zdaniem naukowców potrzeba jednak niemal 10 lat, by skutki działalności groźnych organizmów były bardzo dotkliwe. Wciąż też podejmowane są próby uzyskania bardziej odpornych na ich działanie odmian bananów.

Zaznaczyć jednocześnie warto, że Cavendish stanowi około 47% wszystkich żółtych owoców produkowanych na świecie. Są więc jeszcze inne banany, które mogą zastąpić zniszczone uprawy. Nie warto więc panikować i od razu zmieniać przyzwyczajeń.

Włączanie bananów do diety wciąż jest dobrym krokiem

Jeśli tylko nie mamy problemów z glikemią, sięganie po banany może być dobrym nawykiem. Z garścią orzechów będą pełnowartościową przekąską. Warto je też dodawać do słodkich posiłków lub stosować jako zamiennik jajka w ciastach i plackach.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy z ich udziałem. Polecamy szczególnie wersję w karmelu, którą od czasu do czasu można dodać do porannej owsianki. Być może spodoba wam się też patent na prosty chlebek z banana.

Banan w karmelu.jpg
canva/sparsh ahuja

Źródło: poradnikzdrowie