Smakosze.pl

canva/Ryan McGuire

Brzmi jak ponury żart, banany mogą zniknąć ze sklepowych półek. Powód zasmuca

5 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Banany są zdrowe i pasują do wielu deserów. Dla fanów tych owców mamy jednak złe wieści. Istnieją obawy, że ich ilość w sklepach może znacznie zmaleć. Wiemy dlaczego.
 

Banany są obecne w naszej kuchni

Sięganie po banany stało się dla nas naturalne. Owoce te zawierają znaczne ilości potasu, magnez i witamin takich jak C, B6 czy K. Co więcej, dzięki nim w prosty sposób możemy dostarczyć dużej dawki sporo energii.

Korzyści z regularnego spożywania bananów są ogromne. Nic więc dziwnego, że już od dłuższego czasu owoce są w Polsce dostępne przez cały rok, choć ich uprawa na terenie naszego kraju jest utrudniona. Niebawem może się to niestety zmienić.

Mniej bananów.jpg
canva/GabiSanda, Pixabay
Krokiety Magdy Gessler

Gessler bezlitośnie wytknęła Polakom błąd w przyrządzaniu krokietów. Przez niego nadają się do kosza

CZYTAJ DALEJ

Będzie mniej bananów

W ostatnim czasie najpopularniejsze banany odmiany Cavendish zaczęła dziesiątkować groźna choroba panamska. Rośliny są atakowane przez grzyby, które uniemożliwiają korzeniom wchłanianie wody, a tym samym sprawny przebieg procesu fotosyntezy. W konsekwencji dochodzi do obumierania drzew.

Zdaniem naukowców potrzeba jednak niemal 10 lat, by skutki działalności groźnych organizmów były bardzo dotkliwe. Wciąż też podejmowane są próby uzyskania bardziej odpornych na ich działanie odmian bananów.

Zaznaczyć jednocześnie warto, że Cavendish stanowi około 47% wszystkich żółtych owoców produkowanych na świecie. Są więc jeszcze inne banany, które mogą zastąpić zniszczone uprawy. Nie warto więc panikować i od razu zmieniać przyzwyczajeń.

Włączanie bananów do diety wciąż jest dobrym krokiem

Jeśli tylko nie mamy problemów z glikemią, sięganie po banany może być dobrym nawykiem. Z garścią orzechów będą pełnowartościową przekąską. Warto je też dodawać do słodkich posiłków lub stosować jako zamiennik jajka w ciastach i plackach.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy z ich udziałem. Polecamy szczególnie wersję w karmelu , którą od czasu do czasu można dodać do porannej owsianki. Być może spodoba wam się też patent na prosty chlebek z banana .

Banan w karmelu.jpg
canva/sparsh ahuja

Źródło: poradnikzdrowie

sernik z wiaderka

Ten sernik robię w każdy weekend. Z jednym dodatkiem nigdy nie opada i zawsze się udaje

CZYTAJ DALEJ
śledzie

Odkopałam stary przepis na śledzie i zrobiłam to cudo. Mąż od razu spytał czy nie ma tego więcej

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Te śledzie to najlepszy wybór z polskich sklepów. Wielki test Smakoszy
Czytaj więcej >

Produkty

Klienci Biedronki czują się oszukani. Pracownica Kasia ujawnia, ludzie nie dowierzają na widok paragonów
Czytaj więcej >

Produkty

Polacy kochają dodawać je do sałatek. Dietetycy wprost powiedzieli, co o tym myślą
Czytaj więcej >

Produkty

Razem stać nas na dobro. Pomóż się ogrzać
Czytaj więcej >

Produkty

Biedronka kontra Lidl: nadciąga świąteczna bitwa na cytrusy. Już wiadomo gdzie będzie najtaniej
Czytaj więcej >

Produkty

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Oto pieróg gryczany gałęzowski. Jest tak niezwykły, że został wpisany na specjalną listę
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ile?! Tyle trzeba zapłacić za karpia w Biedronce i Lidlu. Cena za makowiec też zaskakuje
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tegoroczny barszcz czerwony drogi jak nigdy? W końcu mamy dobre wieści
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Razem stać nas na dobro. Pomóż w podstawowych zakupach
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Dzieci z domu dziecka w Gostyninie marzą o słodyczach i kabanosach. Te słowa wzruszają do łez
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Jest napakowany jodem i selenem, ma też wyborny smak. W tym roku podam tę rybę na Wigilię zamiast karpia
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Oto pieróg gryczany gałęzowski. Jest tak niezwykły, że został wpisany na specjalną listę
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ile?! Tyle trzeba zapłacić za karpia w Biedronce i Lidlu. Cena za makowiec też zaskakuje
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tegoroczny barszcz czerwony drogi jak nigdy? W końcu mamy dobre wieści
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Razem stać nas na dobro. Pomóż w podstawowych zakupach
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Dzieci z domu dziecka w Gostyninie marzą o słodyczach i kabanosach. Te słowa wzruszają do łez
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Jest napakowany jodem i selenem, ma też wyborny smak. W tym roku podam tę rybę na Wigilię zamiast karpia
Czytaj więcej >