Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Całe życie źle kroiłaś cebulę. Kucharz pokazał mistrzowski sposób, 1 detal jest kluczowy
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 05.05.2023 08:12

Całe życie źle kroiłaś cebulę. Kucharz pokazał mistrzowski sposób, 1 detal jest kluczowy

kucharz Maciej radzi, jak kroić cebulę
YouTube @KucharzMaciej

Myślicie, że wiecie jak kroi się cebulę w pióra? Instruktaż Kucharza Macieja może Was więc zaskoczyć. Okazuje się, że położenie warzywa na desce względem noża ma niebanalne znaczenie. Samemu ciężko na to wpaść.

Czy na pewno wiesz, jak się kroi cebulę?

Kucharz Maciej zaskoczył po raz kolejny. Nikt by nie przypuszczał przecież, że krojenie cebuli ta jakaś wiedza tajemna. Tymczasem większość z nas robiła to do tej pory nieprawidłowo. Jak zatem należy kroić warzywo?

Olga wlewa coca-colę do mąki. Po chwili zyskuje ogromny przysmak

Kroisz cebulę w pióra czy w półksiężyce?

Niejeden przepis czy instrukcja kulinarna nakazuje pokrojenie cebuli w pióra. Wydawać by się mogło, że nie ma niczego prostszego. Tymczasem spod naszego noża wychodziły do tej pory raczej półksiężyce. Jaka jest między nimi różnica?

Aby pokroić cebulę w pióra należy zacząć od jej obrania. Następnie warzywo przekrajamy wzdłuż na pół. Do tej czynności przyda nam się porządny i dobrze naostrzony nóż

Połówkę cebuli kładziemy na desce do krojenia. Jeśli zaczniemy kroić ją w poprzek, wówczas otrzymamy półksiężyce. Aby uzyskać pióra, należy warzywo kroić w plasterki wzdłuż. Od teraz możesz ściśle trzymać się wytycznych z przepisów dotyczących cebuli.

Jak prawidłowo pokroić cebulę w kostkę?

Kucharz Maciej w swoim instruktarzu poszedł o krok dalej. Nie ograniczył się jedynie do półksiężyców i piórek. Równie przydatka w kuchni jest umiejętność siekania warzywa w kostkę. To nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać.

Pokrojenie cebuli w kostkę jest raczej prostą sprawą. Jak jednak sprawić, by ta była równa i estetyczna? Jak zwykle w drodze do doskonałości liczą się szczegóły.

Kucharz Maciej swoją cebulę kroi najpierw wzdłuż, jak przy krojeniu w pióra. Uważa jednak, by nie naciąć warzywa aż do końcówki. Ta pozostaje w całości, aby cebula trzymała się w całości i nie rozsypała się po całej desce.

Następnie za pomocą noża kucharz nacina cebulę przez połowę prostopadle do poprzednich pociągnięć ostrza. Od tego momentu pozostaje krojenie jej w poprzek na plasterki. Spod noża wychodzi estetyczna i równiutka kostka. Tak przygotowanej cebuli  można użyć do dalszej części wybranego przepisu. Nie tylko o krojeniu cebuli możesz dowiedzieć się czegoś nowego od Kucharza Macieja. Czy na pewno wiesz, jak obchodzić się z nożem i pomidorem?

Źródło: YouTube @KucharzMaciej