Chcesz szybko schudnąć? W 3 minuty zrobisz w domu chleb bez mąki. Przepis idealny na dietę
Dieta nie musi wymagać wielu wyrzeczeń i długich godzin spędzonych w kuchni. Prosty chleb bez mąki będzie idealną bazą do waszych śniadań i kolacji. Zobaczcie jak go zrobić.
Na diecie warto jeść pieczywo
Pieczywo jest produktem, który z diety znikać całkowicie nie powinien. Warto jednak mieć świadomość, że popularne wyroby z mąki pszennej zazwyczaj nie wnoszą zbyt wiele do naszego jadłospisu.
W takich wyrobach niewiele znajdziemy koniecznego do regulacji trawienia błonnika. Nie ma w nich też żadnych minerałów czy witamin — są usuwane z pszenicy podczas jej oczyszczania, jeszcze zanim powstanie z niej mąka.
Co więcej, w białym chlebie, zwłaszcza tostowym znaleźć można sporo słodzików oraz niesprzyjających zdrowiu substancji takich jak konserwanty czy spulchniacze. Warto znaleźć alternatywę i mamy dla was naprawdę smaczną propozycję.
Pyszny chleb bez mąki
W przepisie na ten wypiek nie skorzystamy z mąki pszennej. Warto jednak mieć świadomość, że zblendowanie płatków owsianych można traktować, jako użycie mąki owsianej. Zrobimy więc jedynie zdrowszy chleb, niekoniecznie bezglutenowy.
Eliminacja glutenu z diety bez wskazań lekarskich nie jest też niezbędna , by zadbać o sylwetkę. Kluczowe będzie dostarczenie sobie błonnika, który wydłuży czas odczuwania sytości i uchroni nas przed podjadaniem. To dlatego nasz chleb bez mąki będzie dietetycznym strzałem w dziesiątkę.
Składniki na 1 bochenek:
- 300 g płatków górskich owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g półtłustego twarogu
- 3 duże jajka
- 80 g orzechów włoskich bez skórek
- 40 g siemienia lnianego
- 1/3 łyżeczki soli
Kilka składników wystarczy, by w krótkim czasie wyczarować pyszny, a przede wszystkim niesamowicie zdrowy chleb. Do jego upieczenia wystarczy blacha z wyposażenia piekarnika, blender oraz uważne podążanie za instrukcją wykonania. Znajdziecie ją poniżej.
Jak zrobić chleb bez mąki? Przepis jest banalny
Wykonanie tego śniadaniowego rarytasu jest niemalże ekspresowe. Zaczynam od wrzucenia twarogu, płatków owsianych i siemienia lnianego do dużej miski. Dodaję proszek do pieczenia, sól oraz jajka i starannie blenduję wszystko na gładką masę.
Wsypuję jeszcze ulubione pestki lub orzechy — u mnie posiekane orzechy włoskie. Mieszam, aby znalazły się w całej objętości chleba, a następnie formuję z masy zgrabny bochenek, który układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Wstawiam go na godzinę do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Uzyskuję w tym czasie pyszny wyrób z chrupiącą skórką. Kroję go dopiero po ostudzeniu.
Jak podawać chleb bez mąki?
Najlepsze towarzystwo dla pieczywa to proste pasty kanapkowe, kremy czy domowe dżemy. Rezygnując z gotowców, będziecie mieli większą kontrolę nad składem tych dodatków, a to w diecie także jest cenne.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na tego typu wyroby. Do chleba bez mąki świetnie pasowało będzie masło orzechowe . Polecam łączyć je z kwaśnymi dżemami — smaczne, zdrowe i sycące. Być może skusi was też pyszny smalec z fasoli . W towarzystwie ogórków kiszonych będzie wyśmienity.
Źródło: FB/Nathallae - Natalia Maszkowska