Chili z indykiem, warzywami i ryżem – zdrowy i lekki obiad
Chili z indykiem, warzywami i ryżem – opis potrawy
Potrawa ta przypomina tradycyjne danie kuchni teksańskiej – chili con carne. W skład tego dania również wchodzi mięso i warzywa takie jak cebula, fasolka czy pomidory. Nasza wersja jest zdecydowanie bardziej lekkostrawna ze względu na mięso – czyli indyka, który uchodzi za jedno z najchudszych mięs.
To szybkie i pyszne danie można zrobić w maksymalnie 30 minut, co jest ogromną zaletą, bo nie trzeba poświęcić większej ilości czasu.
Lista składników, w jakie trzeba się zaopatrzyć, aby zrobić chili z indykiem, warzywami i ryżem
Poniższe proporcje składników wystarczają na zrobienie pysznego obiadu dla 4 osób.
Lista składników:
150 g ryżu
½ papryczki chili
½ zwykłej czerwonej papryki
340 g kukurydzy z puszki
1 duża cebula
400 g czerwonej fasoli z puszki
400 g pomidorów z puszki, krojonych, bez skórki
50 g tartego żółtego sera
400 g zmielonej piersi z indyka
Sól, pieprz, oregano, ostra papryka
Oliwa do smażenia
Możesz dodać swoje ulubione przyprawy, a zamiast papryczki chili użyj zwykłej papryki, jeżeli nie lubisz ostrych potraw albo przygotowujesz obiad dla dzieci.
Wykonanie potrawy
Chili z indykiem, warzywami i ryżem to prosta potrawa, niewymagająca dużego nakładu czasu ani umiejętności. Jest idealna dla osób wiodących zabiegane życie lub mam mających dużo na głowie. Potrawę gotuje się w maksymalnie 30 minut.
Poniżej znajduje się dokładny przepis:
W rondelku zagotuj osoloną wodę i ugotuj ryż. Może być ugotowany al dente.
Na patelni rozgrzej oliwę.
Cebulkę obierz i pokrój w kosteczkę. Wrzuć na patelnię, smaż chwilę.
Następnie dodaj mielone mięso z indyka i je podsmaż.
Papryki umyj, usuń nasiona i pokrój w kostkę, dorzuć do smażącej się cebulki i mięsa.
Kukurydzę oraz fasolę z puszki odsącz i dodaj do składników na patelni, cały czas smaż na małym ogniu często mieszając.
Dodaj pomidory z puszki oraz ugotowany ryż i całość dokładnie wymieszaj, przypraw według uznania. W tym momencie możesz dodać pół szklanki wody jeżeli wydaje ci się, że potrawa jest za gęsta.
Podgrzewaj danie pod przykryciem około 20 minut. Na 5 minut przed końcem dodaj tarty ser.
Gotowe! Chili z indykiem, warzywami i ryżem można już podawać do stołu.
Z jakimi innymi składnikami można wykonać chili z indykiem, warzywami i ryżem?
Chili z indykiem, warzywami i ryżem smakuje wyśmienicie w takiej postaci. Czasami można jednak urozmaicić danie, aby smakowało jeszcze lepiej i odpowiadało gustom gości.
Zmiana zwykłego żółtego sera na taki o ostrzejszym smaku, np. parmezan zaostrzy aromat potrawy. Taki sam efekt można uzyskać dzięki dodaniu kawałków czy plasterków wędzonej szynki.
Do potrawy pasuje również ugotowany brokuł. Można podać go na wierzchu lub wmieszać w sos pomidorowy.
Jeżeli lubisz pietruszkę śmiało możesz nią posypać potrawę. Będzie nie tylko ładnie wyglądać, ale również wpłynie to znacząco na smak dania.
Chili z indykiem, warzywami i ryżem to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Ważne jest by jeść zdrowo, ponieważ lekkostrawna i pełnowartościowa dieta jest bardzo ważnym elementem w życiu każdego człowieka. Zasadniczo wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, dlatego to danie można polecić dorosłym i dzieciom.