Smakosze.pl Przepisy Chrupiące kotlety schabowe z piekarnika
canva/Mike Richter, Getty Images

Chrupiące kotlety schabowe z piekarnika

4 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety schabowe w polskiej kuchni urosły już do rangi dania legendarnego. W każdym tradycyjnym domu trafiają na stół co najmniej raz w tygodniu i nigdy się nie nudzą. Tym razem prezentujemy kotlety z piekarnika, które są chrupiące i bardziej dietetyczne.

Kotlety schabowe nie kojarzą nam się ze skomplikowaną potrawą. Każdy z nas na pamięć zna przepis i potrafiłby je usmażyć. Dlatego poniższa receptura nie sprawi nikomu żadnego kłopotu.

Pieczenie kotletów w piekarniku sprawia, że ilość tłuszczu ograniczona jest do minimum - dlatego każdy dbający o linie może pokusić się o spróbowanie takiego pysznego i chrupiącego mięsa.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety schabowe z piekarnika

Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst , w którym zdradzamy, jak przygotować idealne ruskie pierogi. Tutaj wyjaśniamy, jak gotować ziemniaki. Składniki:

  • 2 jajka

  • 5 plastrów schabu

  • 150 g mąki pszennej

  • 150 g bułki tartej

  • 30 ml mleka

  • sól i pieprz

  • olej

  • 2 łyżeczki papryki słodkiej

Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. W międzyczasie oczyść plastry schabu z przerostów tłuszczowych oraz ewentualnych żyłek. Następnie rozbij je tłuczkiem na grubość około 2 cm.

Dopraw mięso solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Obtocz je w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Skrop kotlety niewielką ilością oleju i wstaw blachę do piekarnika. Po 10 minutach pieczenia obróć kotlety na drugą stronę i piecz drugie 10 minut. Podawaj z ziemniakami oraz ulubioną surówką. Smacznego.

Schabowy

Źródło: canva/gyro, Getty Image

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznieczyprzepysznie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy